BiH
0

Tužilaštvo tražilo da se Lipovača vrati u pritvor, u suprotnom traže mjere zabrane

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona se, kako je i očekivano, žalilo na odluku Kantonalnog suda USK, a u vezi sa puštanjem premijera tog kantona Hamdije Lipovače na slobodu, nakon što je u pritvoru proveo mjesec poslije hapšenja.

Danas je bio posljednji dan roka u kojem je Tužilaštvo trebalo podnijeti žalbu na ovu odluku Suda i ona je upućena Vrhovnom sudu Federacije BiH.

U Tužilaštvu očekuju da će Vrhovni sud o njihovoj žalbi odlučivati u što kraćem roku, odnosno da će donijeti odluku u naredna 72 sata.

"Nadamo se da će brzo odlučiti o našoj žalbi, jer je predmet hitne prirode. Također, očekujemo da će Vrhovni sud uvažiti našu žalbu", kazao je za Klix.ba Adnan Tulić, glasnogovornik Tužilaštva.

Prilikom puštanja iz pritvora Sud Lipovači nije odredio nikakve mjere zabrane u smislu kretanja ili napuštanja države.

"Kantonalni sud je mogao donijeti takvu odluku, ali nije. Mi smo predložili da Vrhovni sud, ukoliko ne uvaži našu žalbu i donese odluku da nema razloga za pritvor, odredi neke zakonski predviđene mjere zabrane", kazao je Tulić.

Hamdija Lipovača je uhapšen 17. decembra, kao i Alen Gluhalić, a zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti u slučaju rekonstrukcije Sportsko-rekreacionog centra STENS.

Njega se sumnjiči da je kao načelnik Općine Bihać oštetio općinski budžet za više stotina hiljada maraka, odnosno da je u ime Općine 2007. godine potpisao službenu ispravu u koju je unio netačne podatke o izvođenju dodatnih radova s identičnim datumom, ali drugim novčanim iznosom, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi za izvođača radova - bihaćku firmu Agra.