Ubistvo Mehmeda Ramića
0

Tužilaštvo KS: Nije zaključen i ne razmatra se sporazum o priznanju krivice s Amelom Jašarevićem

S. Š.
Prijatelji ubijenog Mehmeda Ramića na mjestu gdje je on i ubijen u decembru 2021. godine (Foto: Klix.ba)
Prijatelji ubijenog Mehmeda Ramića na mjestu gdje je on i ubijen u decembru 2021. godine (Foto: Klix.ba)
Nakon što su roditelji ubijenog Mehmeda Ramića uputili javno pismo glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji zbog navoda da Tužilaštvo KS planira sklopiti sporazum o priznanju krivice s optuženim za ubistvo, Klix.ba je kontaktirao i kantonalno tužilaštvo.
Naime, kako smo ranije i objavili, Nermina i Zulfo Ramić obratili su se tužiteljici putem punomoćnika, advokata Senada Pećanina. Kako su naveli povod njihovog obraćanja je krivični postupak koji se u Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi protiv osoba koje su optužene za ubistvo njihovog sina.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, kako od tužiteljice Knežević tako i iz drugih izvora, visina kazni o kojima se pregovara za počinioce ovih teških krivičnih djela predstavlja ne samo zloupotrebu mogućnosti pregovaranja o krivnji, koju normira član 246 Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, već i izrugivanje dosadašnjem toku krivičnog postupka koji se bliži završetku, kao i dokazima - kako onima koje je tužiteljica Knežević već prezentirala tokom postupka, kao i onim dokazima koje nije prikupila, a koji su joj stajali na raspolaganju", napisali su u pismu roditelji Ramić.

Oni su, dalje, u svom pismu, zamolili glavnu tužiteljice da "spriječi još jedno nanošenje teške boli" koje bi prouzrokovao najavljeni postupak tužiteljice u ovom postupku Jasminke Knežević.

Tim povodom, kontaktirali smo Tužilaštvo KS i dobili odgovor da nije zaključen niti je sudu upućen na razmatranje sporazum o priznanju krivice.

"Obavještavamo Vas da u predmetu koji se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu vodi po potvrđenoj optužnici protiv optuženog Amela Jašarevića i drugih, zbog ubistva Mehmeda Ramića i drugih krivičnih djela, nije zaključen niti je sudu upućen na razmatranje sporazum o priznanju krivice", zvanični je ugovor iz Tužilaštva KS.

Sudski postupak protiv optuženih u ovom predmetu Adela Jašarevića, Edvina Imamovića i Igora Zuke se nastavlja.

Podsjetit ćemo, Ramić je ubijen 12. decembra 2021. godine na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići.

Prvooptuženi Jašarević se tereti da je 12. decembra 2021. godine, oko 21:15 sati, na području općine Novo Sarajevo, u prisustvu većeg broja građana i putničkih motornih vozila, iz motornog vozila Golf VII, kojim je upravljao, upotrebom vatrenog oružja ispalio više hitaca u pravcu Peugeota, kojim je u tom trenutku upravljao Ramić Mehmed.

Nakon toga je i Adel Kabaš, koji se nalazio u Golfu, kojim je upravljao Edvin Imamović, ispalio više hitaca u pravcu motornog vozila kojim je upravljao Ramić, kojem su tom prilikom nanijeli tjelesne povrede uslijed kojih je preminuo.

Jašarević se također tereti da je zajedno sa Adelom Kabašom u proteklom periodu pa sve do 23. decembra 2021. godine, na području Kantona Sarajevo, od njima poznatih lica i na njima poznati način neovlašteno nabavili i držali supstance koje se nalaze na listi opojnih droga, psihotropnih tvari biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, a u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi preradom i stavljanjem u promet opojnih droga konzumentima na području Kantona Sarajevo, kao i veću količinu vatrenog oružja.

Inače, prošle godine na dan ubistva Ramića, njegovi prijatelji su parolama na mostovima u Sarajevu i okupljanjem na raskrsnici gdje je i ubijen, poručili da "neće stati dok ne bude pravde za ubistvo njihovog brata".