Promijeniti mentalitet
44

Tužilaštvo KS: Kako se boriti protiv mita prije, tokom i poslije porođaja

S. Š.
Održan sastanak Tužilaštva KS i Udruženja "Baby Steps" o spriječavanju korupcije u porodilištima
Održan sastanak Tužilaštva KS i Udruženja "Baby Steps" o spriječavanju korupcije u porodilištima
Na inicijativu Tužilaštva Kantona Sarajeva održan je sastanak sa predsjednicom Udruženja "Baby Steps" Amilom Tatarević o procesuiranju pojedinačnih koruptivnih radnji u porodilištima.

Sankcionisanjem i zaustavljanjem korupcije u porodilištima, dao bi se primjer i ostalim segmentima i dijelovima institucija što bi dalje djelovalo na smanjenje korupcije.

Na stastanku su prezentirani nalazi, rezultati rada i preporuke iz publikacije Udruženja vezano za borbu protiv korupcije u porodilištima. Također, dogovorena je i praktična saradnja između Udruženja i Tužilaštva KS s ciljem preveniranja i efikasnijeg suprostavljanja u konkretnim slučajevima korupcije u sarajevskim porodilištima.

Tužilaštvo KS i Udruženje "Baby Steps" su opredijeljeni da zajedničkim snagama i svako u svom domenu djelovanja, daju svoj doprinos u generalnoj prevenciji u smislu potrebe mijenjanja postojećeg mentaliteta društvene prihvatljivosti davanja i uzimanja mita prije, tokom i poslije porođaja.

Tužilaštvo je izrazilo opredjeljenost za proaktivan pristup u radu na konkretnom spriječavanju, procesuiranju i kažnjavanju počinilaca ove vrste koruptivnih krivičnih djela.