Batkov saučesnik
0

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Zorana Dragičevića

SRNA
Tužilaštvo BiH zatražilo je jednomjesečni pritvor za Zorana Dragičevića, osumnjičenog za ratne zločine nad civilima u Sarajevu, dok je odbrana predložila da se umjesto toga odrede mjere zabrane.

Tužilac Behaija Krnjić rekao je da bi Dragičeviću trebalo odrediti pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, te mogućnosti narušavanja javnog reda i mira, dok je njegov branilac Duško Tomić rekao da je taj prijedlog neosnovan.

Dragičević je osumnjičen da je učestvovao u zločinima kao saučesnik Veselina Vlahovića Batka.

Krnjić je naveo da je suđenje Vlahoviću medijski veoma praćeno i da bi stoga puštanje na slobodu Dragičevića “dovelo do narušenja reda i mira”. On je dodao da se nada da će istraga biti završena u roku od mjesec dana.

Tomić je rekao da ne postoji osnovana sumnja da je Dragičević počinio djela za koja se sumnjiči s obzirom da se, kako je naveo, dokazi svode na šest izjava svjedoka koji su vršili prepoznavanje na nezakonit način.

“Svi oštećeni su prepoznavali Dragičevića na osnovu dvije njegove fotografije, a ne pet fotografija pet različitih lica, kako to zakon nalaže”, pojasnio je Tomić.

On je ustvrdio da prijedlog Tužilaštva o razlozima za pritvor “nije konkretizovan” i da puko saznanje o istrazi ne može biti dovoljno za određivanje mjere pritvora.

“Moj branjenik niti ja ne znamo ko su svjedoci. Ne znamo njihova imena, kako onda da vršimo uticaj”, upitao je Tomić.

Sud će odluku o prijedlogu za određivanje pritvora odnijeti naknadno, prenio je BIRN Justice Report.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su jučer na području Bijeljine Zorana Dragičevića zvanog Krompir, osumnjičenog za ratni zločin počinjen u naseljima Grbavica i Vraca u Sarajevu.