BiH
1

Tužilaštvo BiH traži razmjenu dokaza sa Srbijom nakon potjernice protiv Orića i drugih

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine reagiralo je danas na informacije da pravosudni organi Srbije raspisuju međunarodnu potjernicu za ratnim komandantom iz Srebrenice Naserom Orićem, ratnim šefom srebreničke policije i članom ratnog Predsjedništva ove općine Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za navodne ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

"Nakon što je Odjeljenje za ratne zločine, Višeg suda u Beogradu pokrenulo aktivnosti za raspisivanje potjernica za građanima Bosne i Hercegovine, na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije iz 2011. godine, Tužilaštvo BiH odmah je reagiralo te su obavljeni razgovori sa kolegama iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, o mogućnostima da se na temelju Protokola o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, razmjene informacije i dokazi u ovom predmetu, radi eventualnog formiranja predmeta u Tužilaštvu BiH", saopćio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U Tužilaštvu BiH tvrde da "ovakve aktivnosti neće i ne mogu ugroziti saradnju dva tužilaštva i sam Protokol o saradnji".

"Javnosti želimo istaći i pojasniti da navedene aktivnosti suda u Beogradu, nemaju nikakve veze sa Tužilaštvom BiH niti Protokolom o saradnji, te da Tužilaštvo BiH ni na koji način ne sudjeluje u aktivnostima u vezi raspisivanja potjernica", naglasio je Grubešić u saopćenju za javnost.