BiH
457

Tužilaštvo BiH: Talijanski novinar dao novac siromašnima da glume trgovce oružjem u BiH

Piše: Er.M.
Priča o trgovini oružjem u BiH koju je objavio talijanski novinar Luigi Pelazza pokazala se netačnom i insceniranom, pokazala je istraga sigurnosnih organa Bosne i Hercegovine.

U proteklih 48 sati Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma te SIPA i Granična policija proveli su više istražnih aktivnosti i pretresa, temeljem TV priloga talijanskog novinara koji je govorio o navodnoj kupovini ilegalnog oružja za takozvani IDIL u BiH.

Operativnim radom identificirane su osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je talijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj TV sceni.

Osobe koje su se pojavile u videu su osobe teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, a na ispitivanju su priznali i opisali cijeli događaj.

Istragom je utvrđeno i identificirano oružje o kojem se govori u prilogu, a provode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz proteklog rata, koji su bili dio ovih aktivnosti.

S obzirom na to da je navedenim prilogom nanesena šteta ugledu Bosne i Hercegovine, u pogledu borbe protiv terorizma, o svemu su upoznati i nadležni organi Republike Italije, radi daljnjeg postupanja.

Operativna grupa za borbu protiv terorizma nastavlja intenzivne aktivnosti na detektiranju i procesuiranju svih pojava i aktivnosti koje mogu imati dodira sa terorizmom.

Podsjećamo, Luigi Pelazza, novinar popularne talijanske emisije Le Iene (Hijene), koja se emitira na televiziji Italia 1, uradio je reportažu o navodnoj kupovini ilegalnog oružja u BiH. Tri dana nakon emitiranja emisije bh. vlasti su pokrenule istragu o ilegalnoj trgovini oružjem.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa Graničnom policijom BiH, po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, započeli su 5. oktobra 2016. godine pretrese određenih objekata na području Sarajeva, u vezi sa spornim snimkom.

Davor Jarčević i Nermin Sejdić, koji su uhapšeni u akciji SIPA-e u sarajevskom naselju Gorica zbog spornog snimka, nakon saslušanja su pušteni na slobodu.