BiH
767

Tužilaštvo BiH reagovalo po Kebinoj prijavi: Džaferović i Mahmuljin nisu počinili krivično djelo

Piše: M. N.
Džaferović i Kebo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Džaferović i Kebo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH donijelo je odluku da neće provesti istragu protiv Sakiba Mahmuljina i Šefika Džaferovića koji su prijavljeni zbog krivičnog djela "Neprijavljivanja krivičnog djela" iz člana 230. stav 2. Krivičnog zakona BiH jer ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile navedeno krivično djelo.

U obavijesti Tužilaštva BiH navodi se kako iz spisa predmeta i priloga ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni Džaferović počinio navedeno krivično djelo, kao ni neko drugo krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH.

Podsjetimo, bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podnio je Tužilaštvu BiH 16. februara prijavu protiv Mahmuljina i Džaferovića zbog sumnji o počinjenom krivičnom djelu Neprijavljivanje ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u mjestu Vozuća, općina Zavidovići. Džaferović je u tom periodu obavljao dužnost načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica, a Mamuljin je bio komandant Trećeg korpusa Armije BiH.

U dokaznom materijalu koji je Kebo dostavio su, između ostalog, slike lokacije sjedišta iranske obavještajne službe u Zenici, koju su u periodu od 1993. do 1995. posjećivali visoki zvaničnici.

"Obavljajući dužnost potpredsjednika FBiH stekao sam povjerenje jednog broja građana koji su mi ostavili svoja saznanja, informacije i dio dokumentacije sa kojim su raspolagali, a koja se odnosi na sumnju da su Mahmuljin i Džaferović 18. aprila 1994. prilikom posjete Vozući dobili informaciju i bili udaljeni 10 metara od mjesta gdje su pripadnici odreda 'El Mudžahid' likvidirali, odnosno odsjekli glavu civilu, pripadniku srpske nacionalnosti", navodi se u Kebinoj prijavi dostavljenoj glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću, koja je odbačena.