BiH
2

Tužilaštvo BiH: Nacrt zakona o platama je udar na nezavisnost pravosuđa

SRNA
Odlučivanje Vijeća ministara BiH o Nacrtu zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH predstavlja direktan udar na nezavisnost pravosuđa, uspostavljanje vladavine prava i evropski put BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"O nacrtu zakona Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTS) BiH je u više navrata dalo negativno mišljenje, a na štetnost je upozoravalo i Tužilaštvo BiH, jer bi se navedenim zakonom ugrozila nezavisnost pravosuđa i pravosuđe dovelo u podređen odnos institucijama vlasti i političkim strankama", navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva pojašnjavaju da se predviđenim Nacrtom zakona sudije i tužioci pokušavaju uvesti u rang državnih službenika, kojima bi institucije vlasti mogle određivati prihode i primanja i na taj način "disciplinovati" pravosuđe, "vjerovatno u slučaju da se osobe iz političkog života ili vrha političkih stranaka nađu pred procesuiranjem za krivična djela".

Iz Tužilaštva BiH navode da naknade koje treba dodijeliti sudijama i tužiocima, nakon odluke Ustavnog suda BiH, treba riješiti na način da se ne mijenja postojeći zakon, već da se on samo proširi odredbama koje će definisati pravo na naknade za topli obrok, prevoz, odvojeni život...jer Ustavni sud uopšte nije odlučivao o platama, nego su samo naknade predmet ove odluke.

Iz Tužilaštva podsjećaju da neizvršenje ove odluke Ustavnog suda predstavlja krivično djelo.

"Međutim, određene političke strukture vidjele su priliku da pokušaju izmijeniti cijeli zakon, te na taj način postave sistem u kojem bi mogli utjecati na primanja u sudskim i tužilačkim institucijama, što je nedopustivo u bilo kojoj demokratskoj zemlji sa jasnom trodiobom vlasti", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je pozvalo Vijeće ministara BiH da ovu tačku skine s dnevnog reda, a Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji dopune zakona o platama sudija i tužilaca u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH.

Poziv je upućen i međunarodnoj zajednici da spriječi urušavanje reforme pravosuđa, u koju su u proteklih 15 godina uloženi veliki napori kako bi BiH imala kapacitete za borbu protiv najtežih oblika kriminala.

Iz ove pravosudne institucije najavljuju da će u ovoj godini podići optužnice i procesuirati vrlo važne predmete za uspostavljanje vladavine prava u BiH, koja je vrlo značajna za evropski put BiH.