BiH
1

Turski državni ministar posjetio Novi Travnik

FENA
Faruk Čelik
Faruk Čelik
Delegacija Turske s ministrom Farukom Čelikom na čelu posjetila je danas općinu Novi Travnik gdje se susrela sa načelnikom Refikom Lendom i prisustvovala svečanosti otvaranja obdaništa „Sultan Fatih“, čiju je izgradnju finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Tom prilikom je istaknuto da je, uz izgradnju obdaništa, ova agencija pomogla rekonstrukciju i obnovu tri škole u Novom Travniku i četiri škole na području travničke općine.

Turski državni ministar je u izjavi medijima kazao da je njegova zemlja već uložila 135 miliona dolara u bratskim zemljama gdje se realiziraju isti ili slični projekti.

"Dolaskom u BiH želimo prvenstveno ulagati u obrazovanje, odgoj i zdravstvo. Dokaz tome je i ova ceremonija otvorenja obdaništa i završetak radova na rekonstrukciji sedam škola u Srednjobosanskom kantonu (SBK) te naše učešće u oblasti zdravstva", naglasio je Čelik.

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo kazao je da je posjeta turskog državnog ministra od ogromnog značaja s aspekta već realiziranih aktivnosti ali i činjenice da su u toku razgovori oko izgradnje nove škole u gradu, za što domaće vlasti, dodao je, nisu dosad pokazale interes.

Tokom boravka u Novom Travniku turska delegacija posjetila je i BNT-Tvornicu mašina i hidraulike.