BiH
3

Turbedar: BiH i Tursku vežu neraskidive porodične i kulturne veze

FENA
Erhan Turbedar
Erhan Turbedar
Poznanstvo prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića i premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana datira još iz perioda kada je Erdogan bio gradonačelnik Istanbula, stoga ne vjerujem da je između njih dvojice postajalo prijateljsto, tako da ne sumnjam u to da je Izetbegović izjavio nešto slično onome o čemu Erdogan govori.

Ovako je za Agenciju Fena dr. Erhan Turbedar, vanjskopolitički analitičar i koordinator za balkanske studije pri turskoj Fondaciji za istraživanje ekonomskih politika prokomentirao izjavu premjera Recepa Tayyipa Erdogana o tome da mu je Izetbegović "ostavio Bosnu u amanet".

Turbedar s druge strane kaže da nema ništa novoga u Erdoganovoj izjavi, jer su se u posljednjih nekoliko godina u turskim medijima više puta provukle informacije o tome kako je Izetbegović pred smrt rekao Erdoganu da se brine o Bosni.

"Alija Izetbegović je u Turskoj bio veoma cijenjena osoba. Njegova ličnost i danas živi u Turskoj kao lik lidera koji se protiv mnogo jače sile borio za slobodu i opstanak svoje države i njenog naroda. Teško je u Turskoj naići na negativne kritike na račun Izetbegovića. Štaviše, spominjanje ličnog poznanstva s Izetbegovićem osvaja srca makar kod jednog dijela građana", ističe Turbedar.

Ipak podvlači da Alija Izetbegović nije jedina tačka koja vezuje Tursku i BiH, budući da danas između Turske i Bošnjaka postoje neraskidive porodične i kulturne veze, a iako se ne zna tačan broj, zna se da je veliki broj građana Turske bošnjačkog porijeka čiji su preci u prošlosti zbog različitih nevolja morali napuštati svoje domove i doseljavati se u Tursku.

Turbedar kaže i da će Turska stoga uvijek biti veliki prijatelj BiH i nije ispravno govoriti kako Turska nema šta da traži u BiH, ali ipak "treba otvoreno reći da ukoliko Turska favorizira nekoga u BiH, onda su to svi oni kojima je stalo do očuvanja i razvoja BiH kao multietničke i multikulturne države".

"Kada je riječ o nerijetkim osudama na račun Turske o tome kako ona favorizira Bošnjake, onda bi se svi oni koji iznose takve tvrdnje prethodno trebali zapitati koga Srbija, Hrvatska ili Rusija favorizira u BiH? Činjenica je da gotovo svaka zemlja zbog svojstvenih razloga ima više simpatija prema određenim narodima BiH", tvrdi Turbedar.

Dodao je da Turska smatra da nema nikakvih razoga stidjeti se osmanlijske prošlosti, na čije spominjenje mnogi reagiraju, ali takav stav današnje Turske ne znači potvrdu turskih imperijalnih ambicija prema Balkanu.

"Za narode Balkana bi umjesto raspravljana o osmanlijskoj prošlosti bilo bolje da se koncetriraju na to kako iskoristiti modernu, demokratski orijentiranu i ekonomski razvijajuću zemlju poput Turske", kazao je za Fenu vanjskopolitički analitičar Erhan Turbedar.