BiH
25

Tuga i nevjerica u Grivicama kod Banovića: Stradali rudar Nermin Šehić bio na korak do napuštanja prostorije

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Nesreća u jami Omazići Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići, u kojoj je jučer smrtno stradao 41-godišnji rudar Nermin Šehić, ponovo je aktuelizirala pitanje sigurnosti rudara u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kako je za Klix.ba kazao predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Safer Mušanović, sigurnost rudara u RMU Banovići trenutno je na najvišem mogućem nivou, međutim, stopostotna sigurnost rudara se ne može garantovati.

"Rudnik je opremljen najsavremenijom opremom i mi veoma značajna sredstva ulažemo u primjenu sigurnosnih mjera, što pokazuje da smo i u podzemnoj i u površinskoj eksploataciji uveli novu tehnologiju, međutim došlo je do nesreće“, kaže sagovornik portala Klix.ba koji obnaša i funkciju predsjednika Sindikalne organizacije RMU Banovići.

Posao koji uvijek nosi određene opasnosti

Mušanović ističe i da rudarski posao sa sobom uvijek nosi određene opasnosti, a što je potvrđeno i iz primjera Nermina Šehića, koji je u vrijeme nesreće rukovodio mašinom.

"On je htio da ugasi mašinu. U tom trenutku je došlo do zatrpavanja. Faktički mu je falio korak ili korak i po da napusti prostoriju u kojoj se desila nesreća. Ovdje moram reći i da su svi ostali rudari, a koji su uspjeli izaći iz prostorije, u stabilnom stanju. Čak im nije bila potrebna nikakva ljekarska pomoć“, dodaje Mušanović.

Kao što smo već i pisali, iza tragično stradalog Šehića ostali su supruga i dvoje maloljetne djece i to kćerka i sin koji pohađaju drugi i sedmi razred osnovne škole.

Porodica u stabilnom stanju

U mjestu Grivice u kojem je živio stradali rudar, a koje se nalazi nadomak Banovića, danas vladaju tuga i nevjerica.

Iako je ekipa Klix.ba portala pokušala posjetiti porodicu u toj nakani nismo uspjeli.

Kako nam je kazao Mušanović, porodica je trenutno u stabilnom stanju, ali ne prima novinarske ekipe.

"Mi smo posjetili porodicu odmah nakon nesreće. Svi su za sada u stabilnom stanju. Sada jednostavno nije dobar trenutak za bilo kakve posjete novinara. Ovdje je u pitanju jedna jako mlada porodica“, kaže Mušanović.

Sindikalna organizacija skupa sa menadžmentom rudnika pružila je svu neophodnu pomoć porodici.

"Mi ćemo suprugu zaposliti, a djecu ćemo stipendirati. Kad god smo imali bilo kakvu nezgodu uvijek smo pomagali unesrećenim porodicama naših rudara i tako će biti i ovaj put“, naglašava Mušanović.

Kao što smo već i pisali, dženaza stradalom rudaru krenut će sutra ispred kuće žalosti u 14 sati i 15 minuta u mjestu Grivice nadomak Banovića.