Tužilaštvo BiH
0

Troje optuženo za promet drogoma

FENA
Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv triju osoba koje se terete da su počinile krivično djelo neovlašteni promet drogama.

Optužnica je podignuta protiv Mate Mihaljevića, rođen 1987. u Sarajevu, nastanjen u općini Kiseljak, državljanin BiH i Republike Hrvatske; Petra Mihaljevića zvani Čibo, rođen 1988. u Sarajevu, nastanjen u Kiseljaku, državljanin BiH i Republike Hrvatske, kao i Krunoslava Budimira zvani Kruno, rođen 1987. u općini Žepče, nastanjen u Hrvatskoj Dubici u Republici Hrvatskoj, državljanin Republike Hrvatske.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Matu Mihaljevića da je, nakon prethodnog dogovora s Krunoslavom Budimirom, 25. augusta ove godine iz Istočnog Sarajeva u Kiseljak prevezao deset pakovanja zeljaste materije ukupne netomase deset kilograma i 327 grama (10,327 kg), radi prebacivanja u Republiku Hrvatsku, nakon čega je u Kiseljaku sljedeći dan, uz pomoć Petra Mihaljevića, istu materiju utovario u skrivena mjesta u vratima i zadnjem sjedištu u vozilo „VW golf“.

U optužnici se navodi da su Mate i Petar zajednički prevezli ovu materiju u Kozarsku Dubicu, u pogranični pojas prema Republici Hrvatskoj, gdje su se sastali s Budimirom, koji je trebalo da organizira daljnje prebacivanje ove materije prema Zagrebu.

Materija koju su pevezli sadrži psihoaktivne komponente, koje su pod međunarodnom kontrolom i nalaze se na listi opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora.

Osumnjičeni su u otkriveni u Kozarskoj Dubici. Uhapsili su ih službenici Jedinice granične policije Gradiška.

Sva trojica optuženih su u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.