BiH
73

Trnka: Treći entitet nije opcija

SRNA
Kasim Trnka (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Kasim Trnka (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
U Federaciji BiH nema novih podjela niti trećeg entiteta, rekao je Kasim Trnka, član ekspertne grupe za promjene federalnog Ustava, koju je formirao američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Trnka je rekao novinarima u Mostaru da su to preporuke koje je ekspertski tim dobio od američkog ambasadora prilikom formiranja.

"Kada smo imali inauguralni sastanak, američki ambasador nam je naglasio da ovo neće biti američki plan, već plan koji će poteći od eksperata i ići preko civilnog društva, da treba pridobiti širi krug, a da će definitivno o promjenama odlučiti Parlament FBiH", objasnio je Trnka.

On je naveo da je stav ekspertske grupe da se prvo mora voditi računa i insistirati na razvoju demokratskih odnosa, te o tome da se osigura princip nacionalne ravnopravnosti, kao i da duh i smisao odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić – Finci" dođe do izražaja i u FBiH.

"Naš je stav da se mora obezbijediti princip pravednosti i solidarnosti unutar FBiH. Posebno je značajno da se princip manjinske zaštite, ne samo manjina, već i konstitutivnih naroda, tamo gdje su u manjini, poštuje i da im se pruže određene institucionalne garancije", rekao je Trnka.

Ekspertski tim danas je u Mostaru održao sastanke s predstavnicima vlasti Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona tokom kojih je najviše riječi bilo o odnosima FBiH i kantona.

Plan ekspertskog tima je da nakon konsultacija u analizi daju svoje viđenje FBiH, te definišu preporuke koje će biti predstavljene na međunarodnoj konferenciji koja bi trebalo da bude održana u maju.