Den Haag
0

Tribunal traži smanjenje optužnice za Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudsko vijeće Haškog tribunala naložilo je tužilaštvu da predloži način za smanjenje obima optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, da bi suđenje koje bi trebalo da počne u septembru, bilo brzo i efikasno.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95. godine.

Podsjećajući na svoju dužnost da osigura brzo i efikasno suđenje, vijeće predsjedavajućeg Ijana Bonomija pozvalo je, u četvrtak objavljenom nalogu, tužioce da "razmotre koje od tačaka optužnice bi mogle biti uklonjene... i koja bi mjesta zločina mogla biti izostavljena iz dokaznog postupka".

Tužilaštvo, pri tom, mora uzeti u obzir da mjesta zločina o kojima bude izvodilo dokaze, budu reprezentativna za krivična djela navedena u optužnici, prenosi Radio Slobodna Evropa.