BiH
40

Tri balkanska univerziteta među 800 najboljih u svijetu, BiH nema predstavnika

Anadolija
Ove sedmice je objavljeno najnovije istraživanje "QS World University Ranking 2014/2015" u kojem su rangirani najbolji univerziteti u svijetu. Prema ovom istraživanju, iz zemalja regiona među 800 najboljih u svijetu našli su se samo univerziteti u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.

Prema ovoj listi najbolji univerzitet u svijetu je Massachusetts Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Univerzitet Cambridge, Imperial College London, Univerzitet Harvard, Univerzitet Oxford, UCL (University College London), Univerzitet Stanford, California Institute of Technology (Caltech), Univerzitet Princeton i Univerzitet Yale.

Prema tome, među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu njih šest su američki, a preostala četiri britanska, koji potvrđuju dugogodišnju dominaciju ove dvije zemlje u oblasti visokog obrazovanja u svijetu.

Među najboljim evropskim univerzitetima nalaze se još ETH Zurich (Švicarski federalni Institut za tehnologiju), King's College London (KCL), Univerzitet Edinburgh, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Ecole normale supérieure i Univerzitet  Bristol.

Od zemalja regiona Zapadnog Balkana, na ovoj listi se nalaze Univerzitet u Ljubljani koji se nalazi među 550 najboljih univerziteta, Univerzitet u Zagrebu je na 601. mjestu, a Univerzitet u Beogradu je 750. najbolji univerzitet na svijetu.

Prema rang listi za ovu godinu, nijedan od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova nije se našao na ovoj prestižnoj listi najboljih 800 univerziteta u svijetu.

Istraživački tim QS-a, koji je rangirao univerzitete u svijetu, smatra da su američke i britanske visokoškolske institucije najbolje u svijetu zbog toga što su fokusirane na internacionalizaciju.

"To se najviše odnosi na međunarodno akademsko osoblje, odnosno udio u ukupnom broju zaposlenih koji dolazi iz drugih zemalja svijeta. To je vrlo bitan faktor", navode iz QS-a.

Osim ove dvije zemlje, među 50 najboljih svoje univerzitete imaju i Švicarska, Kanada, Singapur, Francuska, Australija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Australija, Danska, Kina, Njemačka i Holandija.

Inače, QS World University Ranking je trenutno najveći portal na svijetu koji se bavi istraživanjem i poređenjem kvaliteta i uspjeha fakulteta u svijetu.

Istraživači sastavljaju opsežnu listu analizirajući reputaciju ukupno 700-800 najboljih univerziteta na svijetu, kontaktirajući s akademskim osobljem. Svake godine bude anketirano oko 34.000 osoba koji odgovaraju na pitanja kako vide istraživačke i obrazovne kapacitete svakog sveučilišta ponaosob, javlja Anadolu Agency (AA).