BiH
0

Treća javna debata o maloljetničkoj delikvenciji

Sarajevo-x.com
Centar za kulturu dijaloga organizuje treću javnu debatu "Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca - Spriječimo maloljetničku delikvenciju“.

23.04.2008. godine (srijeda) sa početkom u 14 sati bit će održana Treća javna debata koja ima jedinstven cilj: osigurati provođenje aktivnosti usmjerenih na promociju prevencije uz paralelno donošenje Programa prevencije maloljetničkog prijestupništva za BiH, koji bi predstavljao okvir za rad na prevenciji na entitetskim, županijskim i općinskim razinama. Debata će biti održana u hotelu Bosnia u Kulovića ulici.

Nosioci panela prema odgovornostima: Vijeće ministara BiH - prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate Ministarstvo sigurnosti BiH, - prema obvezama predviđenim Strategijom Ministarstvo civilnih poslova BiH, - prema obvezama predviđenim Strategijom Ministarstvo za ljudska prava BiH,- prema obvezama predviđenim Strategijom Ministarstvo obrazovanja i nauke (F BiH i KS), - prema obvezama predviđenim Strategijom Ministarstvo pravde (F BiH i KS),prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate Ministarstvo unutarnjih poslova (F BiH, i KS) prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate Grad - prema obvezama predviđenim Strategijom i saopćenju prethodne javne debate PPZ - prema saopćenju prethodne debate:broj razvijenih projekata, broj aktivnosti po školama, broj uključenih učenika, broj uključenih roditelja, educiranost nastavnika na temu nasilja i permanentnost provođenja programa.

NVO - koje su se NVO konkretno bavile i bave ovom problematikom Porodično savjetovalište Mediji - otvoriti pitanje njihovog doprinosa u prevenciji. Da li izvještavanje i aktivnosti medija doprinose smanjenju maloljetničkog prestupništva. Na koji način? Koliko su realizirali tematskih emisija u cilju prevencije? Koliko afirmiraju pozitivne vrijednosti? Vrijeme je raznih takmičenja i manifestacija - imaju li program praćenja navedenih aktivnosti? Vlada Kantona Sarajevo - Da li je usvojen akcioni plan Vlade Kantona Sarajevo za prevenciju maloljetničke delikvencije? Ako da, šta se konkretno realizira, a ako ne zašto ne ?

Pitanja na koja će biti traženi odgovori jesu pitanja na koja, prema saopćenju sa prethodne debate nisu dati odgovori, stoji u obavještenju.