BiH
7

Transparency International: MUP RS-a je kontradiktoran, mediji imaju pravo da se štite

Piše: I. P.
Nakon što je na portal Klix.ba izvršen policijski pritisak u obliku informativnog razgovora, a u vezi sa aferom "Snimak" Željke Cvijanović, oglasio se i Transparency International u Bosni i Hercegovini.

"Mi smo od početka pratili taj slučaj u smislu da smo samom MUP-u Republike Srpske uputili zahtjev da nama i javnosti dostave informacije kako bismo vidjeli šta su oni konkretno radili na osnovu tih navoda koji se nalaze u samom tom snimku i pogotovo zbog činjenice da su se više bavili time ko je snimao i ko je autor nego samim sadržajem snimka koji ukazuje na ozbiljan slučaj korupcije", rekla je za Klix.ba Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala BiH.

"Također, tražili smo objašnjenje zbog činjenice da su bili veoma kontradiktorni u svojim izjavama vezano za vještačenje samog snimka. Prvo su izašli i tvrdili da je sve montirano, a kasnije, što se moglo vidjeti iz izjave direktora policije Gojka Vasića, da vještačenje možda još uvijek nije ni provedeno. Naravno, mi još uvijek nismo dobili odgovor na zahtjev koji smo uputili", objasnila je Korajlić dodavši da medije štiti zakon.

"Što se tiče pritiska na Klix.ba da im odate izvor informacija, vi po zakonu imate svako pravo da ga ne odate, znajući da ga možete možda dovesti u opasnost. S druge strane, oni vas mogu po zakonu upitati za iste te izvore ako sumnjaju da je počinjeno krivično djelo, ali vi kao medij koji je objavio informaciju imate pravo da ga zaštitite", zaključila je Korajlić.

Podsjećamo, na našu redakciju je izvršen pritisak policije Republike Srpske zbog objavljivanja spornog snimka. Isti taj potez MUP-a RS smatramo pritiskom i na slobodu svih medija u Bosni i Hercegovini. Nedemokratski potez vlasti manjeg bh. entiteta osudile su mnoge institucije i značajni pojedinci iz društvenog života.