Izložba na državnom nivou
0

Tradicionalna umjetnost i obrt u BiH na EXPO-u 2010

Sarajevo-x.com
EXPO-2010 u Šangaju je najveća Svjetska izložba do sad organizirana. Kineski organizator u šest mjeseci trajanja Izložbe očekuje između 70 i 100 miliona posjetitelja. Sudjeluju rekordne 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija, među kojima je i Bosna i Hercegovina, koja će predstaviti svoj paviljon.

Izložba će se prostirati na 322 hektara u samom središtu 18-milionskog Šangaja, na obalama rijeke Huangpu. Usporedbe radi, na prošlom EXPO-u u Japanu, 2005. godine, paviljone 121 države vidjela su 22 miliona posjetitelja na Izložbenom prostoru od 173 hektara.

Generalni sekretar Sekcije za Bosnu i Hercegovinu EXPO-a 2010. Zoran Jovanović kazao je da će EXPO 2010. Sekcija za BiH promovirati kulturnu baštinu naše zemlje, njena znanja i znanstveno-tehnička dostignuća, proizvode, usluge i sve druge relevantne faktore od kojih zavisi održivi razvoj grada.

EXPO 2010. Potrudit će se također da putem nastupa obnovi stare i izgradi nove mostove između euro-azijskog svijeta i Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina će se na EXPO-u 2010. predstaviti temom 'Cijela zemlja - jedan grad' i paviljonom čiji koncept predstavlja simbiozu pet elemenata: vatre, zemlje, metala, drveta i vode. Osnovna ideja je da kombiniramo energije ovih elemenata i time simbolički predstavimo multikulturalizam naših građana, društva i gradova u BiH".

U okviru zvaničnog programa I prezentacije BiH,u centralnom dijelu paviljona, postavljena je izlozba “Tradicionalna umjetnost I obrt u BiH”, koju je uredila Nermina Begović dipl.ing.arh. iz Sarajeva.

” Zadovoljstvo ja bilo formirati izložbu stvaralaštva iz oblasti tradicionalnog zanatstva sa umjetničkim akcentom, a sa područja cijele države. Iskustva stečena u radu udruženja, čiji sam član ( ZUP-Zona unaprijeđenog poslovanja, SFW Studio Fashion, SEE-South-East European Fashio Fusion, ULUPUBIH ), pomogla su mi da po prvi puta bude organizirana izložba ove vrste, na nivou cijele države.Predstavljeni su radovi 28 autora i udruženja , mahom akademskih i priznatih veličina u ovoj oblasti. Izložba će biti postavljena u etapama, tokom ovog mjeseca u cjelini.Trajaće sve do 1.oktobra", izjavila je Begovićeva.

Ona je istakla da se slijedeći ideju "Cijela država jedan grad“, izložbom "Tradicionalna umjetnost i obrt u Bosni i Hercegovini“, brišu granice između urbanog i ruralnog, tradicionalnog i modernog, a naglašava se njihova integracija, koja stvara neprolaznu ljepotu.

Izložba se sastoji od autorskih djela nastalih na temelju:

  • Tradicionalnog načina izrade upotrebnih predmeta
    • Tradicija porodičnog obrta
    • Upotrebi tradicionalnih materijala u slobodnom umjetničkom oblikovanju
    • Redizajnu tradicionalnih formi
    • Prikazu tradicionalnih upotrebnih predmeta u afirmativnom dizajnu
    • Upotrebi modernih grafičkih simbola za prikaz tradicionalnih značajki

Cilj izložbe je očuvanje i afirmacija stvaralaštva prizišlog iz tradicionalnog obrta, pri čemu je posebno naglašeno bogatstvo kulturnog nasljeđa.Takođe, ovakve izložbe imaju za cilj i da obogate ukupnu turističku ponudu.

Učesnici izložbe:

Bosanske Rukotvorine, Humanitarno udruženje ”DUGA”, Gračaničko keranje, Kolo srpskih sestara Majka Jevrosima, Udruženje žena Bošnjakinja, Ohran Emsedin, Sonja Bikić, Mate Anić, “Mulić Rekord”, Ćamil Metiljević, Amila Smajović, Aida Agić, Ismet Kurt, Malik Đulić, Nermina Alić, Midhat Bećar, Sakib Baščaušević, Ahmed Kalajdžisalihović, Ešref Efendira, Nermina Begović, Nihad Halvo, Edin Pandur, Radoslav Brzica, Vehab Halilović, Aleksandra Knežević, Amila Efendira, Ramiz Pandur.

Izložbu prate i film o starim zanatima i katalog u kojem su predstavljeni autori , što je poklon referentnog udruženja ZUP-Baščaršija, cjelokupnoj izložbi i prezentaciji BiH na EXPO-u.