Od 22. do 28. maja
0

Tour operateri iz Italije u posjeti BiH

FENA
Od 22. do 28. maja u posjeti BiH boravit će predstavnici pet italijanskih tour operatera. Njihovu posjetu čiji je cilj poticaj održivom turizmu u BiH, posebno u oblasti naturalnog i sportskog turizma, organizirala je NVO Oxfam Italia.

Ova nevladina organizacija ujedno je odgovorna i za provođenje projekta "Podrška kreiranja i promocije puteva za eko i održivi turizam u BiH" koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Italije.

Posjeta predstavlja značajan trenutak za projekat jer s predstojećom edukativnom turom započinje faza projekta vezana za plasiranje turističkog proizvoda na kojem Oxfam Italia, zajedno s domaćim i italijanskim partnerima, radi već skoro dvije godine.

Tokom sedmodnevnog boravka u BiH, tour operateri će posjetiti Sarajevo, Lukomir, Mostar, prirodne ljepote doline rijeke Drine, Nacionalni park Sutjesku i dolinu Neretve.

Posjeta će dijelom biti posvećena upoznavanju tipičnih proizvoda Hercegovine, na čijem vrednovanju Oxfam Italia zajedno s udruženjem "Okusi Hercegovinu" radi već nekoliko godina: sir iz mijeha, med i vino.

Tour operateri će zatim posjetiti kuće koje nude privatni smještaj na različitim lokacijama, kao i gradove radi spoznavanja nivoa ugostiteljstva i usluga.

Istovremeno će isprobati staze za pješačenje u prirodi (hiking), biciklističke staze i rafting, saopćeno je iz NVO-a Oxfam Italia.