BiH
0

Topčagić: Potpisivanje SAA može biti odgođeno na neodređeno vrijeme

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić upozorio je danas u izjavi za Agenciju FENA da BiH može doći u situaciju da, ukoliko ne ostvari odgovarajući napredak u šest ključnih reformskih oblasti, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Evropske unije bude odloženo na neodređeno vrijeme.

On je podsjetio kako su uvjeti za napredak reformskog procesa, paralelno uz pregovaranje o SAA, saopćeni kada je i donešena odluka o otvaranju pregovora, koje je bh. pregovarački tim, na čelu sa Igorom Davidovićem, uspješno okončao.

Ti uvjeti su definirani pismeno, a najviši zvaničnici Evropske komisije i EU su ih više puta i usmeno ponovili.

  • Ne treba očekivati da će Evropska unija odustati od tih zahtijeva. U krajnjem slučaju to su reforme koje su ovoj zemlji itekako potrebne. Treba shvatiti da ih radimo zbog sebe, ali i da bi omogućili daljnji napredak u procesu pridruživanja EU, naglasio je Topčagić.

On je naveo da je više puta sa predstavnicima Evropske komisije razgovarano na temu daljih aktivnosti na približavanju EU, a EU je zauzela čvrst stav da parafiranje Sporazuma, a kasnije i potpisivanje može uslijediti samo ako se pokaže odgovarajući napredak u šest oblasti, uključujući reformu policije.

  • Dok se ne pokaže taj napredak Evropska unija će čekati i ništa se neće dešavati po pitanju samog Sporazuma. Veoma je važno da kada o tome razgovaramo imamo u vidu faktor vremena, jer se sada pojavljuje povoljna mogućnost da u kratkom periodu, u narednih nekoliko mjeseci, i potpišemo Sporazum nakon što smo ga uspješno ispregovarali, kazao je Topčagić.

Na kraju je, međutim, upozorio da to ne znači da će ta šansa stajati uvijek.

  • Situacija u EU se mijenja i možemo doći u situaciju da ako sada ne potpišemo SAA, da se onda to odgodi na neodređeno vrijeme, što nikako ne bi smjelo da se desi, izjavio je za Fenu direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.