BiH
0

Tokom prvomajskih praznika pojačan policijski i komunalni nadzor na izletištima u KS

FENA
Preduzeto je više preventivnih mjera za sprječavanje negativnih pojava, koje se tradicionalno dešavaju u zaštićenim prirodnim područjima, tokom obilježavanja prvomajskih praznika, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Na području Spomenika prirode ''Vrelo Bosne'', Spomenika prirode ''Skakavac'' i Zaštićenog pejzaža ''Bijambare'', bit će pojačan nadzor policijskih službi, komunalnih redara i ostalih nadležnih inspekcija Kantona Sarajevo.

U organizaciji zvaničnog Upravitelja ovim područjima Sektora za ekologiju i zaštićena prirodna područja preduzeća ''Sarajevo-šume'', osiguran je veći broj čuvara prirode radi kontrole i onemogućavanja nepropisnog ponašanja izletnika. Nadzor će se obavljati u saradnji sa nadležnim policijskim upravama.

Ministarstvo također poziva i sve građane, koji namjeravaju praznike iskoristiti za boravak u prirodi, da iskažu maksimalnu odgovornost u svojim postupcima, kako bi se štete, koje se usljed masovnih posjeta nanose prirodi, svele na najmanju moguću mjeru.