Sjeverna Makedonija
374

Tokom posjete Cvijanović Kumanovu nije bilo zastave BiH, dužnosnici traže izvinjenje

M. G.
Foto: Instagram
Neisticanje državne zastave BiH tokom sastanka predsjednice RS-a Željke Cvijanović sa gradonačelnikom Kumanova u Sjevernoj Makedoniji komentarisao je poslanik u makedonskom parlamentu Zećir Ramčilović.

On je na Facebooku napisao da je neisticanjem zastave BiH na susretu sa Cvijanović “napravljeno grubo kršenje i nepoštvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države”.

“Na susretu međunarodnog karaktera obavezna je upotreba zastave države iz koje dolazi visoki gost, u ovom slučaju je obavezna upotreba državne zastave BiH, što nije urađeno, nego je korištena zastava jednog neraskidivog dijela BiH”, napisao je Ramčilović.

Ramčilović, koji je i predsjednik grupe za prijatelljstvo parlamenata Sjeverne Makedonije i BiH, dodao je da se ovako nešto ne bi smjelo dešavati, posebno u vrijeme u kojem su sve učestalije secesionističke namjere dijela vlasti i političara Srba iz Bosne i Hercegovine, koje mogu imati katastrofalne posljedice.

[FBPOST]https://www.facebook.com/ramcilovicpratenik/posts/4788797021197065[/FBPOST]

"Ovakvim činom nanosi se šteta dobrim i prijteljskim odnosima BiH i Sjeverne Makedonije, iako naša država u svakom pogledu podržava i smatra neprikosnovenim teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, dodaje Ramčilović.

Na kraju je od zvaničnika Sjeverne Makedonije zatražio javno izvinjenje zbog ovog čina svim građanima Sjeverne Makedonije, posebno onima čija je matična država BiH.

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastala se danas u Skoplju sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i gradonačalnikom Kumanova, Maksimom Dimitrievskim.