BiH
291

Tokić se izjasnio da nije kriv za izazivanje mržnje i netrpeljivosti isticanjem zastave s ljiljanima

Piše: Er. M.
Sejfufdin Tokić (Foto: FENA)
Sejfufdin Tokić (Foto: FENA)
Sejfudin Tokić, koji je u maju prošle godine uhapšen ispred Narodne skupštine Rupublike Srpske zbog isticanja zastave s ljiljanima, izjasnio se jutros pred Okružnim sudom u Banjoj Luci da nije kriv za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Tokićev advokat Kadrija Kolić, koji je kazao kako tek slijedi donošenje presude u ovom slučaju.

Tokić, koji je na proteklim izborima bio kandidat za predsjednika RS-a, uhapšen je zbog isticanja zastave s ljiljanima koju vlasti u manjem bh. entitetu doživljavaju kao ratnu zastavu. Povod za isticanje zastave bilo je obilježavanje godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije.

"Kroz ovaj proces Dodik je želio zastrašiti i nezakonito zabraniti isticanje zastave Republike BiH, simbola s ljiljanima, i uopšte obilježja države, te na određeni način maskirati i falsificirati historiju, da je BiH nastala u decembru 1995. godine. BiH je primljena u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. godine sa zastavom na kojoj je simbol ljiljana", rekao je Tokić za Fenu.

On je kazao kako je uvjeren da će presuda biti u njegovu korist i da će "ljiljani, kao simbol države BiH, dobiti puni legitimitet nakon ovog slučaja".

Tvrdi da nije ni znao da se 22. maja prošle godine, kada je u Banjoj Luci zakazao konferenciju za novinare i istakao zastavu Republike BiH, u neposrednoj blizini održavao pomen povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992.

Podsjećamo, u oktobru prošle godine Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Tokića i Adnana Bajrića iz Novog Sarajeva, zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

"Optuženi su pomenuto krivično djelo počinili 22. maja ove godine, oko 12 sati, u Srpskoj ulici u Banjoj Luci, prostoru između Gradske uprave i hrama Hrista spasitelja, za vrijeme održavanja pomena povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992.", saopćilo je rada Okružno tužilaštvo Banja Luka.