BiH
590

Tim Clancy o lijeku protiv zagađenja: Zabraniti ugalj i standardizirati gradnju kuća

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tim Clancy, stručnjak za održivi razvoj i okoliš, predstavio je svoj plan za rješenje problema zagađenja u Kantonu Sarajevo.

"Ne postoji lak odgovor kada je riječ o rješenju problema zagađenja. Ipak, imati plan nije toliko loša ideja, uprkos popularnom mišljenju kako treba sačekati proljeće kako bismo prodisali. Iako nismo snalažljivi u donošenju planova, a pogotovo u njihovom sprovođenju, umjesto da se žalim ja ću dati svoj prijedlog", napisao je Clancy naglasivši pet tačaka plana koji bi se, prema njegovom mišljenju, mogao provesti do 2020. godine.

  1. Zabraniti upotrebu uglja i lož-ulja. Ukoliko možete imati patrole za provjeru sprovođenja sistema par-nepar, možete imati i patrole koje sprečavaju upotrebu uglja.

  2. Ugalj bi trebao biti zamijenjen visokokaloričnim peletom. Ovi energenti su domaći proizvodi i kreirali bi radna mjesta. Pelet se masovno koristi u Sloveniji, Francuskoj i baltičkim državama kako bi se ugrijali cijeli stambeni kvartovi.

  3. Vlada treba subvencionirati akcioni plan i nove standarde ugradnje izolacije. Uvesti minimalnih 15 centimetara krovne izolacije. Izolacija od ovčijeg krzna je ekološki prihvatljiva i efikasna. Također, riječ je o domaćem proizvodu koji bi kreirao zaposlenja.

  4. Uvesti razuman zakon kojim bi se motorna vozila standarda Euro 1 i Euro 2 sklonila sa ceste. Uvesti strožiju kontrolu tehničkog pregleda kako bi se spriječile malverzacije.

  5. Uložiti u razvoj željeznice koju bi koristilo hiljade putnika koji svakodnevno dolaze u Sarajevo. Zamislite pet vozova dnevno koji dovoze putnike iz Pazarića, Tarčina, Hadžića, Ilijaša, Visokog i Zenice. Time bi se smanjile gužve, a i zagađenje.

"Uopće nije loša ideja da se Sarajevo počne ponašati kao glavni grad evropske države koji ima funkcionalan sistem željeznica", rekao je Clancy koji je dodao kako ne tvrdi da ima sve odgovore te da borba sa zagađenjem zahtijeva dodatne mjere.

Zaključio je da se plan za rješenje mora donijeti odmah, ali da vlasti očigledno "nisu u toku".