SDA protiv SDP-ovih prijedloga
72

Tihić: U FBiH ćemo imati koaliciju SNSD-a i HDZ-a i fildžan državu za Bošnjake

Piše: E. Gorinjac
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije održala je danas konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da ta politička partija ne podržava prijedloge SDP-a, o kojim su se složili SBB i oba HDZ-a, kada je u pitanju provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. SDA smatra da su prijedlozi, odnosno amandmani nove parlamentarne većine, loši i štetni za državu Bosnu i Hercegovinu i da jačaju etnički, a ne građanski koncept te da predstavljaju korak nazad u odnosu na postojeća rješenja.

“Osnova svega kada je u pitanju presuda Sejdić-Finci je to da se kategoriji ostalih, odnosno onih koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi, omogući da budu birani na sve funkcije, odnosno u Predsjedništvo i Dom naroda BiH. Ovi amandmani se najmanje bave presudom, a i ono koliko se bave je da se uklone zabrane i da se ostavi neka vrsta teoretske mogućnosti da budu izabrani na ove pozicije. A teoretski to izgleda ovako: za člana Predsjedništva pravo predlaganja u Predstavničkom domu imaju klubovi konstitutivnih naroda, nema klub ostalih. Teoretski mogu i klubovi konstitutivnih predložiti nekoga iz reda ostalih, ali zašto nije dato i pravo klubu ostalih da mogu predlagati člana predsjedništva? Daje se prednost etničkom, a ne građanskom konceptu vlasti. Kod izbora člana Predsjedništva prednost se daje Domu naroda”, rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Bošnjaci stjerani u fildžan državu

Kada je u pitanju izbor delegata u Dom naroda FBiH jedini kriterij jeste broj stanovnika određenog naroda u nekom kantonu, što će dovesti do toga da 90 posto delegata iz hrvatskog naroda bude izabrano iz Zapadne Hercegovine, kada su u pitanju Srbi i Bošnjaci bit će isto, samo će delegati dolaziti sa druge teritorije, smatraju u SDA.

“To je potpuno suprotno konceptu ravnopravnosti naroda na teritoriji BiH i to je svođenje Bošnjaka na neku fildžan državu, jer Bošnjaci iz Podrinja ne bi imali šansu da budu izabrani. Ovdje je samo uzeta u obzir matematika, a ne politika. Praktično ćemo na sceni u FBiH imati koaliciju HDZ-a i SNSD-a, gdje će SNSD imati većinu kod Srba i sa tom većinom će njihov kandidat biti izabran ili za predsjednika ili potpredsjednika Federacije i time utjecati na izbor i razrješenje Vlade FBiH. Bošnjaci bi, bez obzira na svoju brojnost, došli u poziciju da budu politički majorizirani. Tek sada još jasnije vidimo pogubnost i štetne posljedice politike asimetričnih rješenja u FBiH i RS, koju je kreirao Zlatko Lagumdžija u vrijeme takozvane Alijanse.”, izjavio je Tihić.

Federacija postaje zajednica naroda, a ne kantona

Kada je u pitanju indirektan izbor članova Predsjedništva BiH, u SDA kažu kako to zahtijeva prethodno konstituisanje vlasti na kantonalnim i federalnom nivou.

“Mi u SDA se sve više približavamo stavu da je direktan izbor članova Predsjedništva najbolje rješenje. Presuda Evropskog suda to ne traži, ovaj prijedlog 'nove parlamentarne većine' tretira i nadležnosti Predsjedništva, kojima se reduciraju nadležnosti. Drugo, zašto se ulazi u izmjene Ustava Federacije? To isto nije predmet presude Sejdić-Finci. Kod izbora delegata u Dom naroda po ovim prijedlozima može se desiti da svi budu iz jednog grada, čak ne sa područja cijelog kantona. Mijenja se koncept Federacije BiH, jer Lagumdžija, Čović i Radončić od FBiH prave federaciju naroda, umjesto federacije kantona”, kaže Tihić.

Potvrda kontinuiteta državnosti BiH

On se osvrnuo i na Odluku Ustavnog suda BiH o poništavanju Zakona o statusu imovine koja se nalazi na teritoriji entiteta RS.

"Ovo je sigurno, ako ne najvažnija, onda jedna od najvažnijih odluka Ustavnog suda BiH i u ravni je sa Odlukom o konstitutivnosti naroda u BiH. Ovom presudom se potvrđuje kontinuitet državnosti BiH i u cijelosti odbacuje teza da je BiH nastala od dva entiteta. Jasno i nedvosmisleno je utvrđeno da je imovina bivše SFRJ, JNA i Republike BiH vlasništvo države BiH, koja je jedina ovlaštena da njome raspolaže. Za mene lično ova presuda predstavlja moralnu i svaku drugu satisfakciju, jer od 2008. godine radim i zalažem se za rješavanje ovog pitanja te se zahvaljujem saradnicima koji su mi u tome pomogli”, rekao je između ostalog Tihić.

"Zaštitnik" Bošnjaka nije došao u Potočare

Na novinarsko pitanje kako komentariše pisanje Dnevnog avaza da su on i Tihić zloupotrijebili Srebrenicu, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, je rekao da je ovo težak mjesec općenito za Bošnjake.

"I Bošnjaci i Srbi i Hrvati u BiH znaju tradiciju i običaj kako postupiti prema onima koji su izgubili svoje najbliže i većina njih u BiH se tako i ponašaju. Nažalost ima i onih koji su došli u BiH i nisu još naučili naše običaje i na takav način, vrlo nisko, se i ponašaju. Ja i moja supruga smo taj dan sahranili neke članove familije. Čak su me optužili oni koji su došli u BiH i ne znaju naše običaje, da sam na mjestu gdje je ukopan moj otac i moja familija, organizirao nerede. Oni koji su došli u BiH za 15 godina su stekli ogromno bogatstvo, a nisu naučili osnove ponašanja. Taj dan je u Potočare došlo mnogo predsjednika stranaka, država i vlada, a onaj koji je vlasnik lista koji je optužio mene i Tihića i koji sebe predstavlja kao zaštitnika Bošnjaka, nije došao u Potočare, ali je taj dan i sljedećih dana napadao žrtve genocida”, rekao je Ahmetović.