BiH
0

Tihić se susreo sa Vosskulerom i Hutchingsom

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić, na odvojenim sastancima, razgovarao je s ambasadorima Kraljevine Nizozemske i Kanade u BiH Karelom Vosskuhlerom i Davidom Hutchingsom.

Glavne teme bile su aktualna situacija u BiH i budući angažman Ureda visokog predstavnika (OHR) u našoj zemlji.

Ocijenjeno je da su reformski i integracijski procesi već duže vrijeme u zastoju te da nedostatak političkog dijaloga, nespremnost i(li)nesposobnost za dogovore i kompromise dodatno kompliciraju stanje.

Sugovornici su se složili s ocjenama kolega iz međunarodne zajednice da su prudski dogovor i njime pokrenut proces jedan od najpozitivnijih i najvažnijih događaja u BiH u proteklih par godina.

Ambasadori su još jedanput potvrdili punu podršku svojih zemalja ovom procesu kao početku etape političkog dijaloga i kompromisa na dobrobit svih građana BiH.

Tihić je upozorio na opasnost preranog zatvaranja Ureda visokog predstavnika te istakao da je za zatvaranje OHR-a potrebno ispuniti pet uvjeta i dva cilja koje je definirala međunarodna zajednica.

  • Nije mi namjera da uvrijedim bilo koga, kazao je Tihić, ali oni koji insistiraju na suprotnom ne poznaju situaciju ili nemaju najbolje namjere prema BiH, saopćeno je iz SDABiH.