BiH
2

Tihić: SDA je protiv vanrednih izbora

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da nije vrijeme za vanredne izbore u Bosni i Hercegovini, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Podsjetivši da je SDA prije godinu dana predlagala održavanje vanrednih izbora, Tihić je kazao kako su "vanredni izbori tada ima smisla, a sada ne".

"SDA jeste za izmjenu izbornog zakonodavstva, ali nismo za vanredne izbore, jer se već nalazimo pred redovnim izborima“, istakao je Tihić komentirajući stav Socijaldemokratske partije BiH koja je nakon sinoćnje sjednice Predsjedništva pozvala na održavanje vanrednih izbora u BiH.

"Politika SDP-a je došla u ćorsokak. Nakon što su proizveli krizu u BiH na svim nivoima, oni sada postavljaju pitanje vanrednih izbora i pitanje odgovornosti drugih, odgovornosti partnera koje su oni sami izabrali", izjavio je lider SDA.

Tihić je kazao da SDP, "umjesto da rješavaju pitanje provođenja presude u predmetu Sejdić-Finci, jedinstvenog matičnog broja, pitanje vojne imovine, proziva druge da odgovaraju na ono za što oni treba da odgovaraju". Tihić je dodao kako se "SDP sa svojim partnerima u vlasti ne može dogovoriti ni o onome što su ranije potpisali, a kamoli da će dogovoriti izmjene Ustava bez izmjene Izbornog zakona".

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je sinoć nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao kako su vanredni izbori jedina alternativa u slučaju daljnje neefikasnosti institucija, a da bi do njih došlo, treba odmah izmijeniti Ustav BiH i Izborni zakon BiH.