Ulazi li Stranka za BiH u vlast
48

Tihić: Ponuda SDP-u više ne važi; Hadžić: SDA prodaje priču narodu

Piše: J. Hadžiahmetović
SDA je jučer SDP-u ponudila novu koaliciju na svim nivoima, što SDP nije prihvatio. Lagumdžija je izjavio kako nema namjeru na bilo kojem nivou ulaziti u saradnju sa Strankom demokratske akcije.
Sulejman Tihić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić u razgovoru za portal Klix.ba kaže kako su se na ovaj korak odlučili "bez obzira na svu štetu koju je SDP svojim djelovanjem nanio, ne samo Stranci demokratske akcije, nego i BiH u ove protekle dvije godine".

"Mi smo zaboravili sve to što su radili i kako su radili, te ih pozvali da zajedno radimo u interesu naroda i države. Nažalost, oni su kao i obično bahato i bez pokušaja razgovora odbili naš prijedlog pa on više ne važi", kaže predsjednik SDA za naš portal te dodaje kako će oni nastaviti drugi dio, odnosno razgovore sa drugim strankama kako bi formirali drugu parlamentarnu većinu.

"Sve zavisi od nivoa vlasti, da li je to kantonalni, federalni ili državni nivo. Na državnom to će biti SNSD i SDS iz RS-a, dva HDZ-a iz Federacije i Stranka za BiH", pojašnjava Tihić.

Sinoć su u Banjoj Luci predsjednik SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, izjavili kako će zajedno djelovati na državnom nivou i podržati smjenu Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH.

"Čović je kazao kako će nakon rezultata Lokalnih izbora znati ko je partner HDZ-u. S obzirom na to da je sada potpuno jasno ko je pobjednik, to je sasvim logična izjava", kaže Tihić.

Damir Hadžić
Damir Hadžić

S druge strane, član Predsjedništva SDP-a i ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić za portal Klix.ba kaže kako ponuda SDA nije bila formulisana na bilo koji način.

"U jednoj prilično euforičnoj atmosferi pokušavaju izdejstvovati ono zbog čega je i došlo do razlaza ovih dviju političkih partija. Oni nemaju nikakav razlog za takvu euforiju s obzirom na stanje u društvu", rekao je Hadžić

"Što se tiče SDP-a, jedino u čemu se slažemo s njima na deklarativnom nivou jeste to da su interesi države na prvom mjestu. Oni su kroz kampanju prodali priču narodu, prije svega bošnjačkom, da smo mi oni koji ruše zemlju", dodao je Hadžić.

Na upit kako će se SDP ponašati ukoliko SDA, SNSD, SDS, dva HDZ-a i SBiH formiraju novu većinu na državnom nivou, Hadžić kaže kako nema potrebe za mjerama koje bi podrazumijevale dugotrajno izbacivanje SDP-a iz vlasti, oni će se jednostavno povući.