"On voli njega"
10

Tihi Gay Pride na ulicama Sarajeva

Piše: A.Panjeta
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Nakon što su 2008. godine "u krvi ugušeni" pokušaji da se u Sarajevu organizira Queer Festival, pripadnici ove populacije za svoja prava i svoj glas bore se na druge načine, pa su u posljednje vrijeme učestale grafiti akcije.

Širom Sarajeva se tako po zidovima mogu vidjeti ispisane parole "On voli njega", "We're Queer, we're here" (Queer smo, tu smo), "Mi smo gej, lezbijke, trans, bi i ponosni/e"... kojim ova populacija pokušava dići i svoj glas. Također, u svojevrsnom "tihom" Gay Prideu nekoliko stabala u gradu osvanulo je u "duginim bojama"...

Podsjećamo, pokušaj organiziranja Queer festivala, koji se trebao sastojati od izložbi, predstava, koncerata, okruglih stolova i tribina o temi prava ove populacije, koja, prema nekim podacima, čini čak 10 posto stanovništva svake države, ugušen je nasilno. Naime, na otvaranju u septembru 2008. ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu "spontano" su se iskupili članovi navijačkih skupina i predstavnici vehabijskog pokreta te pred očima policije i "tolerantnog" Sarajeva istukli učesnike i goste.