BiH
114

The Sun plaši građane Velike Britanije ulaskom BiH u EU: Ta zemlja je plodno tlo za terorizam

Piše: N. N.
Britanski tabloid The Sun, u tekstu političkog urednika Davida Woodinga, poručio je da BiH nikada ne bi trebalo dozvoliti ulazak u EU jer je "plodno tlo" za terorizam.

U debati pred skori referendum o ostanku Velike Britanije u EU, tabloid The Sun je objavio opširni tekst u kojem tvrdi da bi ulazak BiH u EU ugrozio sigurnost Velike Britanije.

The Sun navodi i podatak da je BiH domovina za oko tri miliona muslimana te da se oko 300 njih priključilo formacijama IDIL-a.

Pored netačnog broja muslimana u BiH, The Sun povezuje terorističke napade na Charlie Hebdo i dvoranu Bataclan navodima da je korišteno oružje porijeklom iz BiH time indirektno navodeći da BiH ima veze sa terorističkim napadima u Parizu.

Oružje koje je korišteno u napadu na Charlie Hebdo proizvela je srbijanska "Zastava", dok su korišteni meci porijeklom iz BiH, ali su izvezeni još za vrijeme SFRJ.

Činjenica da je ovo oružje korišteno u napadima do sada je povezivana sa krijumčarenjem oružja s Balkana u evropske zemlje, ali nema dokaza da je BiH, ili neka druga zemlja Balkana, imala bilo kakve veze sa teroristima koji su izveli napad.

The Sun upozorava i da bi, ako Britanija ostane u EU a BiH postane članica EU, britanski poreski obveznici morali izdvojiti milione funti koje bi se morale poslati BiH da bi ojačala svoju ekonomiju. Gori scenarij od oduzimanja novca britanskim građanima samo je, implicira The Sun, mogućnost da taj novac završi u rukama terorista.

The Sun kritikuje i podršku Njemačke i Velike Britanije ubrzanom putu BiH u EU, kao i odluku Evropske komisije da BiH dodijeli značajnu pomoć za infrastrukturne projekte.

The Sun navodi i izjavu britanskog parlamentarca Petera Bonea koji je izričit da EU ne bi ni trebala razmatrati zahtjev BiH za članstvo u EU.

Tekst je opremljen fotografijama scena napada iz Pariza uz koje je navedeno da je korišteno oružje u ovim napadima iz BiH kao i fotografijama pripadnika IDIL-a porijeklom iz BiH.

The Sun je i ranije objavljivao slične tekstove o balkanskim zemljama. Tako su krajem prošle godine objavili ekskluzivnu reportažu novinara Emilea Ghessena koji je, navodno, prešao cijeli put od Turske do Njemačke bez da je iko tražio njegov pasoš.

No, nakon reakcije hrvatskog MUP-a The Sun je uklonio spornu reportažu.