BiH
173

U Gračanici evakuirano više od 200 domaćinstava: Gore je nego u maju

Piše: M. N.
(Foto: Radio Gračanica)
Situacija u općini Gračanica je izuzetno teška. Velika količina padavina ponovo je uzrokovala poplave u mjestima koja su doživjela istu sudbinu u maju. Od jutros je evakuirano više od 200 domaćinstava.

Kako nam je rečeno u Civilnoj zaštiti Gračanica, situacija je gora nego u maju jer je voda nadošla brže nego tada i primaju veliki broj paničnih poziva građana u čije domove je ušla voda.

"Mali potoci i rijeke su nadošle velikom brzinom i postale bujice koje su nosile pred sobom drveća i otpad te zatvorila protoke. Samim time došlo je do izljevanja i sada strahujemo od klizišta. Također, industrijska zona u Gračanici je pod vodom i štete su ogromne. Taj dio je bio poplavljen i u maju", rekli su nam iz CZ Gračanica.

Radnici se bore i pokušavaju spasiti mašine i mehanizaciju. U najtežoj situaciji je nekoliko preduzeća drvoprerađivačke industrije.

Teška situacija je i u Mjesnoj zajednici Orahovica Donja gdje je poplavljen veliki broj domaćinstava i objekata.

"Poplavljena su poljoprivredna zemljišta, ceste, prizemlja kuća. Štete su katastrofalne. Sve ekipe su na terenu, ali radimo s ograničenim sredstvima i koliko smo u mogućnosti jer primamo zaista veliki broj poziva. Srećom nema životno ugroženih ljudi", rečeno je nam je u CZ.

Građani su u strahu. Rijeka Sokoluša je poplavila, ali Spreča još nije. Mnogi su morali napustiti domove. Napustili su ih i u maju i uspjeli su ih djelimično obnoviti kako bi imali normalan život. No, nove kiše donijele su nove probleme u velikom dijelu BiH. Većina ljudi gleda u nebo. Nada se da će ubrzo prestati padati kiša i da će se ponovo vratiti u svoje krajeve i domove.