Zahtjev Denisa Zvizdića
40

Termin "zajedničke institucije" suprotan je vladavini prava, a Ustavni sud danas ga je ukinuo

S. Š. U.
BiH ima državne, a nikakve "zajedničke institucije", presudio je Ustavni sud BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
BiH ima državne, a nikakve "zajedničke institucije", presudio je Ustavni sud BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Ustavni sud BiH odlučivao je na protekloj plenarnoj sjednici o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi u smislu insistiranja pojedinih političara u BiH na korištenju termina "zajedničke institucije".
Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, za ocjenu ustavnosti člana 5. Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice "zajedničke" ispred izraza "institucije" promijenio smisao člana III/1 Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo "institucija Bosne i Hercegovine".

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini već godinama političari koji dolaze iz manjeg bh. entiteta RS koriste termin "zajedničke institucije" pokušavajući na svaki način, pa i time, imputirati da je BiH "državna zajednica" koja ima neke institucije koje su "zajedničke" pravnim i političkim entitetima koji samo u njihovim narativima imaju obilježja država.

Sada je Ustavni sud BiH konačno stavio tačku na takve pokušaje.