Dodijeljene stipendije za 134 učenika
1

Tek trećina romske djece je uključena u obrazovni sistem BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu Sarajevo danas su potpisani ugovori između Fonda "Otvoreno društvo Bosna i Hercegovina" i Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" o donaciji za stipendiranje 100 učenika srednjih škola romske nacionalne manjine u školskoj 2012./2013. godini. Prema nezvaničnim podacima, tek trećina romske djece je uključena u obrazovni sistem BiH.

Haris Husić, učenik četvrtog razreda Hotelsko-turističkog smjera u Mješovitoj srednjoj školi u Visokom, jedan je od 134 stipendista Udruženja "Obrazovanje gradi BiH", koje, između ostalih, stipnedira i djecu romske populacije. Stipendista je Udruženja već četiri godine.

"Kada pogledam oko sebe, kada vidim kako svijet živi, dobijem veću motivaciju da sebe nadograđujem, da idem dalje, da sebe gradim kao ličnost. I, ako Bog da, to ću i uspjeti. Želja mi je da upišem Filozofski fakultet u Sarajevu i da studiram njemački jezik", kaže Haris.

Svjestan je diskriminacije i položaja u kojem se nalaze bh. Romi. Kako kaže, imao je ružna iskustva i u gradu u kojem živi.

"Neka malo 'foteljaši' pogledaju oko sebe i vide kako mi Romi živimo", dodaje Haris.

Dervo Sejdić, član Romskog informativnog centra, kaže kako su Romi postali svjesni da moraju biti sastavni dio bh. društva i biti obrazovani.

"Osim povećanog broja Roma u školama, na našu sreću, sve je više i studenata romske populacije. Ako nastavimo ovakvim trendom, za desetak godina ćemo imati vrlo obrazovanu romsku populaciju", kaže Sejdić.

Dodaje kako podatke o uspješnosti završetka osnovnog i srednjeg obrazaovanja u BiH niko nema, ali procjenjuje se da je više od trećine romske populacije uključeno u proces obrazovanja na svim nivoima.

"Ono što je najznačajnije jeste to da ima desetak stipendista romske populacije, koji su nakon srednje škole otišli na fakultet. Mi ne dodjeljujemo samo stipendije, već organizujemo i druge aktivnosti za Rome. Nažalost, svake godine ih ima sve više koji se prijavljuju, a za koje nemamo sredstva za stipendiranje. Kada govorimo o obrazovanju i odgoju, oni su kao i ostala djeca u BiH", kaže osnivač i izvršni predsjednik Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak.

Dobrila Govedarica, direktorica Fonda "Otvoreno društvo BiH", koje je već sedam godina uključeno u ovaj projekt, kaže kako ove godine grant namijenjen za stipendiranje Roma iznosi 120.000 KM.

"U prethodnih sedam godina uložeo je ukupno 550.000 KM i ja se nadam da ćemo taj program nastaviti i u budućnosti. Obrazovanje je za svako dijete veoma važna stvar. Za romsku djecu ono je mnogo važnije, jer romska zajednica ne može prekinuti taj čarobni i nesretni krug siromaštva, ukoliko se njihova djeca ne obrazuju", kaže Govedarica.

Osim Fonda "Otvoreno društvo Bosna i Hercegovina", u projekt su uključeni: Comite Catolique contre la Faim et pour developpment (Francuska), Association Emmaus, Grenoble (Francuska), advokatska firma Wolf Theiss (Austrija), Fond Pavo Jusuf Urban-Ibruljević (BiH) i dva donatora koji ne žele javni publicitet, a koji su do sada u stipendiranje uložili 106.800 KM.

Iz navedenih donacija, stipendiranjem je od 2005. do 2012. godine obuhvaćeno 713 studenata i učenika romske nacionalne manjine, a ukupan fond za stipendije je iznosio 598.920 KM.