"Svi smo mi isti"
432

Tanović skrenuo pažnju na Dan svjesnosti o autizmu: Pospješujemo uslove za kvalitetniji život djece

S. Š.
Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila, a tim povodom načelnik Općine Novo Sarajevo, uposlenici Predškolskog odjela 'More nade', Centra 'Vladimir Nazor' te studenti Pedagoškog fakulteta u Sarajevu skrenuli su pažnju na ovaj značajan datum.

Generalna skupština je 2. april kao Dan svjesnosti o autizmu. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji karakteriše trijada simptoma: nedostatak socijalne interakcije, komunikacije i imaginacije. Simptomi autizma uočavaju se prije treće godine i prisutni su do kraja života.

Djeca trebaju biti aktivni sudionici zajednice u kojoj žive, a uključivanjem djece sa autizmom je jedinstven primjer toga, navodi direktorica Centra 'Vladimir Nazor' Maida Idrizović.

"Poremećaji iz spektra autizma zahtjevaju timski pristup. U našem Centru djeluje tim stručnjaka defektolog oligofrenolog/edukator-rehabilitator, logoped, psiholog, fizioterapeut, prof.predškolskog odgoja, asistent, socijalni radnik, pedagog, pedijatrijske sestre koji svako sa svog aspekta doprinosti realizaciji postavljenog cilja kroz Individualni plan i program“, navodi Amra Saletović, jedan od stučnjaka iz ovog odjela.

Danas se mnogo govori o inkluzij, a važno je naglasiti da ona počinje od najranije dobi. Arnela Pašalić, studentica Pedagoškog fakulteta, kaže da oni kroz svoj rad nastoje djecu aktivno uključivati u zajednicu, približiti im aktivnosti iz svakodnevnog života i učiniti minimalno ovisnim o drugoj osobi.

"Djeca iz spektra autizma najbolje uče kroz konkretne primjere i situacije. U našim nastojanjima uključivanja djece u društvo nesebičnu podršku kroz praksu i volonterski rad pružaju nam studenti Pedagoškog fakulteta odsjek Edukacija i rehabilitacija. Njihova značajna podrška nije izostala ni danas. Na ovaj način studenti postaju proaktivni sudionici društva, koji će sutra kao zaposleni članovi društva raditi isključivo na maksimiziranju potencijala djece s razvojnim teškoćama“, navodi Pašalić. Roditelj je nezamjenjiv član tima za dijete. Roditeljka Elvisa Bektić navodi kako je od prepoznavanja prvih simptoma odstupanja podršku pronašla u stručnjacima ovog Centra.

"S dvije godine moja djeca su došla u ovo ustanovu kroz ranu intervenciju. Stručnjaci su pružili podršku mojoj djeci i meni. Njihovi savjeti su mi bili vodilja za život sa dvoje djece iz spektra autizma. Svako dijete napreduje u skladu sa svojim sposobnostima, sada ih pripremamo za polazak u prvi razred osnovne škole. Kroz savjetodavnu podršku stručnjaci su me podučili da roditelj mora biti partner u procesu edukacije i rehabilitacije, jer roditelj najbolje poznaje svoje dijete i najviše vremena provodi s njim“, ističe Bektić.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović navodi da Općina kao lokalna zajednica uvijek daje podršku djeci kako ljudsku i moralnu, tako i finansijsku kroz razne projekte koje podržava u Centru 'Vladimir Nazor' od nabavke didaktičkog materijala, opremanja kabineta, kuhinje, utopljavanja zgrade čime se pospješuju uslovi za kvalitetniji odgoj i obrazovanje, ali i život djece.

U znak podrške 2.aprilu sliku s kreativnih radionica koje vodi edukator rehabilitator Benjamin Avdić s temom 'Svi smo mi isti' djeca su poklonila načelniku Tanoviću.

Obilježavanjem ovaj datuma, uposlenici centara, studenti i načelnik Tanović željeli su ukazati da timskim djelovanjem trebaju nastaviti prepoznati potencijale djece iz spektra autizma i svako sa svog apekta raditi na poboljšanju kvalitete života osoba sa autizmom.