Zvanična posjeta
220

Tanja Fajon dobila priznanje Bošnjačkog instituta: Slovenija je pomogla BiH, ali sada je vaš red

L. H.
Tanja Fajon u Bošnjačkom institutu (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ministarici vanjskih poslova Slovenije Tanji Fajon u Bošnjačkom institutu u Sarajevu je uručeno priznanje koje nosi ime Adila Zulfikarpašića, za ukupan doprinos promociji Bosne i Hercegovine i njenih vrijednosti.
Fajon je ovom prilikom naglasila da je Slovenija veliki prijatelj BiH i da će nastaviti pomagati našoj zemlji na evropskom putu.

Tanja Fajon se u svom obraćanju tokom primanja priznanja obratila prisutnima, te iskazala veliko zadovoljstvo što je baš njoj uručeno priznanje Bošnjačkog instituta.

"Veliko hvala što ste me pozvali, počašćena sam i ovu nagradu doživljavam kao priznanje mojoj državi Sloveniji, koja je uvijek podržava BiH i njene narode u ostvarivanju svojih ciljeva na putu ka boljoj budućnosti. Slovenija veoma cijeni vaše povjerenje", kazala je Fajon.

Također, dodala je da su odnosi BiH i Slovenije tradiocionalno dobri, prijateljski, nema otvorenih pitanja i to nije samo ustaljena diplomatska fraza, to je čvrsta osnova međusobne saradnje.

"To je tako jer su naše sudbine bile više puta slične i isprepletene. Naša zajednička historija trajala je više od 100 godina. Zajedno smo živjeli u tri zemlje, nakon toga je uslijedila nezavisnost, koja je pred obje zemlje postavila mnoge izazovne zahtjeve. Dogodio se dugi tragični sukob, najtragičniji u BiH. Mnogi ljudi iz ratnih područja našli su utočište u Sloveniji, neki čak i novi dom", objasnila je slovenačka ministrica.

Kada je u pitanju put BiH ka Evropskoj uniji, Fajon smatra da je Slovenija najviše zaslužna zbog dobivanja kandidatskog statusa.

"Danas je važno razmišljati o budućnosti, a budućnost BiH i svih zemalja Balkana je nesporna u EU, ali i u NATO savezu. Kada pogledam razvoj odnosa BiH sa EU, vidim da je Slovenija odigrala istaknutu ulogu u nekoliko ključnih prekretnica. 2008. godine bio je potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tokom prvog predsjedavanja Slovenije u Vijeću EU. U 2010. zajednički smo ostvarili implementaciju za građenje BiH, a 2015. bili smo inicijatori novog pristupa EU prema BiH, koji je omogućio da konočno stupi na snagu sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Prošlog decembra postigli smo dodjelu statusa kandidata, što je u potpunosti bila slovenačka ideja. Na to smo ponosni i šaljem vam iskrene čestitke. Za slovenačku diplomatiju, to nije bio lak zadatak. Trebalo je postići sporazum svih država članica EU. To je važna geostrateška odluka u datim okolnostima", kaže Fajon.

Također, Tanja Fajon smatra da je svakoj zemlji dato pravo za pristup EU, prvenstveno stanovnicima BiH koju Slovenci vide u srcu Evrope.

"Važno je gledati naprijed u proces integracije. Ovo je novo poglavlje za BiH i velika odgovornost za sve političare i donosioce odluka. Očekujemo da je ovo dovoljno snažan podsticaj za brži napredak u reformama. Sada BiH mora učiniti svoj dio posla. Prije svega treba što prije uspostaviti vlast na svim nivoima i početi ispunjavati prioritetne zadatke koje je odredila Evropska komisija. BiH se mora pripremati za pregovore, provesti reforme u svim oblastima i pripremiti se za ulazak u EU. To je težak zadatak, složen proces transformacije društva. Zato će biti potrebno ujediniti sve snage bez obzira na političku, etničku ili vjersku pripadnost. Slovenija vam je, zbog svog iskustva, idalje spremna pomagati u tome", poručila je Fajon.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije je otkrila zašto je optimista u pogledu budućnosti BiH.

"Imate veliki ekonomski i prije svega ljudski potencijal. Imate znanje i potrebne vještine. Mlade generacije su željne rada, žele da doprinose boljoj budućnosti i razvoju zemlje. Političari bi to trebali imati u vidu svaki put kada donose odluke o sudbini vlastite zemlje. Vaša zemlja ima mnoštvo prirodnih bogatstava i izuzetne ljepote, što mora biti osnova za ekonomski napredak i dalji razvoj turizma. Slovenci BiH vide kao zemlju potencijala, ljudi, kulture i vaše prirodne ljepote nas privlače. U tome postoji reciprotitet, pa nije slučajnost da je Slovenija postala dom mnogim ljudima iz BiH", kazala je Fajon.

Na kraju obraćanja Tanja Fajon se još jednom zahvalila, te kazala kako joj je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime Adila Zulfikarpašića, velikog filantropa, koji se žrtvovao za demokratiju i multikulturalni identitet BiH.