Zbog nelegalnih taksi stajališta
1

Taksisti u Tuzli započinju štrajk glađu

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Grupa samostalnih taksi prijevoznika započet će štrajk glađu na platou Općine Tuzla u ponedjeljak u sedam sati. U obrazloženju odluke, četrnaest taksi prijevoznika, navode kako je iza njih višemjesečno obraćanje nadležnim općinskim službama s upozorenima o nelegalnoj dodjeli taksi stajališta.

Međutim, višemjesečni pokušaji nisu urodili plodom, a grupa samostalnih taksista odlučili su se da se štrajkom glađu izbore za svoja prava.

“Samostalni taksi prijevoznici, rođeni i nastanjeni u Tuzli, su pojedinačno tokom proteklih šest godina predali zahtjeve Općini Tuzla za dodjeljivanje taksi stajališta u Tuzli. Svakodnevno smo bili svjedoci prakse nadležne službe, koja se pri dodjeli taksi stajališta ne rukovodi zakonskim regulativama. Nakon višegodišnjeg čekanja, bili smo prisiljeni da djelatnost prijavimo u općinama Lukavac i Kalesija, gdje smo ostvarili pravo na taksi stajalište i uredno izmirivali sve zakonski propisane obaveze. Ali, uvođenjem novog Zakona o cestama u Tuzlanskom kantonu, dovedeni smo u neravnopravan i diskriminirajući položaj u odnosu na sve taksi prijevoznike u Tuzli”, ističe Elvir Imamović, predstavnik grupe taksista.

Od Službe za komunalne poslove Općine Tuzla zatražili su da sadašnja taksi stajališta iz Lukavca i Kalesije prenesu na lokacije u Tuzli, ali im to nije omogućeno.

“Naš jedini preostali način da ostvarimo svoja prava i egzistenciju, ali i upoznamo građanke i građane Tuzle o načinu rada Općine Tuzla je da stupimo u štrajk glađu ispred zgrade Općine Tuzla. Imamo podršku resornog ministarstva, Kantonalne privredne komore, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Komisije za ljudska prava i zaštitu građana OV Tuzla”, navodi Elvir Imamović.