BiH
432

Taksista izvrijeđao i izbacio putnicu iz vozila, prijete mu ozbiljne sankcije

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajka Matea Oroz doživjela je neugodno iskustvo kada je ušla u jedno od vozila Sarajevotaxija. Vozač vozila broj 942 odbio je voziti, a potom ju je izvrijeđao i izbacio iz vozila.

Vozilo je zaustavila u četvrtak u 12:35 sati na tramvajskom stajalištu Katedrala.

"Sjela sam u vozilo i rekla adresu Bardakčije 1 (Studentski dom Bjelave), na što mi je vozač rekao da me ne može odvesti gore. Upitala sam zašto i rekao mi je: 'Hajde ti izađi, ne mogu ja voziti gore, moram na vožnju'. Upitala sam ga zašto ne može, na što mi je drsko odgovorio 'izlazi napolje'. Nakon toga, upitala sam za broj vozila, na što mi je odgovorio, drsko se okrenuvši prema meni: 'Mrš napolje, boli te k**** koji je broj vozila, j*** ti Bog mater, mrš napolje!'“, kazala nam je Oroz.

Prijavu je podnijela Disciplinskoj komisiji Udruženja Sarajevotaxi te Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Istakla je kako je postupak vozača bio krajnje neprofesionalan, te da od Disciplinske komisije Udruženja zahtijeva da poduzme disciplinske mjere.

Nažalost, ovo nije prvi primjer da mušterije doživljavaju neugodnu situaciju u taksi vozilima. Čitatelji su i ranije prijavljivali kako pojedini taksisti odbijaju voziti mušterije na određene relacije ili naplaćuju više nego što taksimetar otkuca. Kako nam je rekao predsjednik Udruženja Sarajevotaxi Enver Suljagić, ovakvi vozači su bili sankcionisani.

"Zaprimili smo prijavu i disciplinska komisija zasjeda sljedeće sedmice, te će biti donesena odluka. Udruženje Sarajevotaxi se ograđuje od svih pojedinaca koji štete ugledu udruženja i protiv njih građani mogu podnijeti prijavu inspekciji ili policiji", kazao nam je Suljagić.

Istakao je kako se prema svakoj prijavi postupa ozbiljno, a da se takvi vozači mogu suočiti s ozbiljnim posljedicama.

"Osoba koja podnosi prijavu mora ostaviti ime i prezime i broj lične karte, te dati izjavu kako bismo mi mogli postupati dalje. Vozaču može biti zabranjena vožnja godinu dana, oduzeto mjesto na stajalištu, a ukoliko dođe do postupka na sudu, može mu biti oduzeta dozvola za rad", kazao je Suljagić.

Naglasio je kako često imaju problem i sa "divljim" taksistima koji nerijetko nose reklamu s njihovim imenom, a nisu njihovi članovi.

"Nedavno smo imali problem s jednom prijavom protiv taksiste s našom reklamom, ali je utvrđeno da on uopće nije registrovan kod nas, već da je iz Kreševa", rekao je Suljagić.