BiH
2

Tahirović: Vučića treba pitati gdje su nestali

NAP
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Aleksandar Vučić, novi premijer Srbije 13. maja dolazi u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a većina bh. političara hvali ovaj Vučićev čin, smatrajući čak i privilegijom činjenicu da je ovo njegova prva zvanična posjeta nekoj zemlji kao premijera. Međutim, očito niko od njih ne osluškuje riječi žrtava koje su izgubili najmilije ili prošli torture u logoru tokom agresije na BiH od strane Srbije.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i bivši predsjednik Udruženja logoraša u izjavi za NAP kaže da nikome ne treba zabranjivati dolazak u našu zemlju, a posebno ne zvaničnicima. Ipak, razočaran je ponašanjem lidera, a prije svega predstavnika Bošnjaka.

"Mislim da bi naši lideri pomalo trebali i prepisati ono što je urađeno u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatske je za normalizaciju odnosa sa Srbijom postavio uslov u kojem traži nestala lica iz Hrvatske. Mislim da bi upravo tako trebali pristupiti tome i lideri u BiH", kaže tahirović.

On dodaje da Srbija zasigurno ima određene podatke gdje se nalazi veliki broj državlajna BiH koji su izgubili živote u agresiji, a za kojima se još uvijek traga.

"Mislim da bi to trebao biti osnov za razgovore i početak na neki način da se ta pitanja otvore kako bi porodice došlo do ostataka svojih najmilijih. Prema nekim tvrdnjama neka tijela se nalaze i u Srbiji, a Srbija sigurno može izvršiti pritisak i kad je u pitanju i Republika Srpska da se otkriju i počinioci i mjesta gdje su tijela zakopana", dodao je Tahirović.

Inače, u Bosni i Hercegovini se prema evidencijama još uvijek traga za oko 9.000 nestalih, a o njima se sve rjeđe govori. Političari o nestalima govore samo 30. avgusta na Međunarodni dan nestalih, eventualno i 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. Stoga Tahirović upozorava da je ovo pitanje između BiH i Srbije neophodno otvoriti, jer je već dugo vremena prošlo.