BiH
0

Tadić još jednom pozvao Mladića da se preda

NINA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić ponovno je pozvao bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da se preda Haaškom tribunalu, ocjenjujući da Mladić sputava aspiracije Srbije da bude integrirana u Evropu.

"Pozvao sam Ratka Mladića da se preda i to sada ponovno činim", kazao je Tadić u jučerašnjem intervjuu agenciji AP i televiziji APTN, dodajući da je čitava budućnost Srbije dovedena u pitanje.

Mladić i drugi osumnjičeni moraju se suočiti s pravdom pred Haaškim tribunalom ili Srbija i druge balkanske zemlje, koje su bile poprište krvavih događanja devedesetih godina, neće moći ostaviti prošlost iza sebe, kazao je Tadić, koga američka agencija predstavlja kao "pro-zapadnog predsjednika Srbije".

"Mladić ostaje glavna prepreka za Srbiju... Srbija mora učiniti sve što može da ga pronađe... Srbija mora raditi na tome svakog trenutka i svakog dana", istaknuo je Tadić, dodavši da će Mladić ili biti pronađen, ili će se predati, ma gdje da se nalazi, ili će Srbija dati uvjerljiv dokaz da se on ne skriva na njeznom teritoriju.

"Ja se nadam da će Mladić biti uhapšen", dodao je Tadić ali, kako je napomenula agencija, nije ponudio vremenski rok.

Tadić je pohvalio poziv supruge drugog haaškog optuženika, Radovana Karadžića, mužu da se preda, izrazivši nadu da će bivši predsjednik Republike Srpske "poslušati poruku svoje žene... za dobrobit Srba svugdje".

Uoči 10. godišnjice "Oluje" Tadić je pozvao Hrvatsku da prizna zločine počinjene protiv Srba u toj operaciji.

Prema srbijanskim podacima, podsjetio je AP, oko 200.000 Srba bilo je prinuđeno da pobjegne iz svojih domova, a oko 2.000 njih ubijeno je u hrvatskoj ofenzivi. Hrvatska osporava te brojke.

"Za Srbe, Oluja je bila tragedija", izjavio je Tadić, dodajući "da točan broj ubijenih i nestalih nije poznat".

"Brojke, međutim, nisu osnovno pitanje ovdje, ono što se dogodilo je bilo namjerno i smišljeno čišćenje i protjerivanje građana druge vjere i nacionalnog identiteta. To je nedopustivo u današnjoj Evropi i mora biti osuđeno", zaključio je srbijanski predsjednik.

"Nedužni ljudi izgubili su živote i budućnost može biti izgrađena samo ako svaka balkanska nacija prizna zločine počinjene u njeno ime", rekao je Tadić.

On je dodao kako očekuje da "Hrvatska osudi takve zločine" i naglasio da generacije koje dolaze "moraju prestati razmišljati o osveti".