SDP
0

Tadić dovodi u pitanje Dejtonski sporazum

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što je u Banjoj Luci u utorak srbijanski predsjednik Boris Tadić iznio stav da Srbija ne prihvata odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da poništi sporne zaključke i tako zaštiti Dejtonski sporazum, oglasila se Socijaldemokratska partija BiH.

"Tadić osporava Inzkovu odluku pozivajući se na princip legitimiteta, isti onaj princip koji je Slobodan Milošević koristio kao osnov za rušenje Jugoslavije, etničko čišćenje i genocid. Tadić, koji tvrdi da nije sljedbenik Miloševićeve politike, vrlo dobro zna da u 21. vijeku legitimitet bez legaliteta ne postoji. Uprkos tome, Tadić inisitira na branjenju nelegalnih i protivustavnih zaključka NSRS i time dovodi u pitanje Dejtonski sporazum", smatraju u SDP-u.

"Pogrešno interpretiranje Dejtonskog sporazuma se očituje i u netačnoj tvrdnji da je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, ujedno i garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje nemaju nikakve veze sa Dejtonskim sporazumom, pošto su izboreni prije njega, a pogotovo nisu nikako povezani sa bilo čime što Srbija hoće, želi ili radi. Dakle, BiH je bila suverena i nezavisna i onda kada je Srbija radila sve da to silom spriječi, kao što je to i sada", stoji u saopštenju za javnost ove bh. stranke.