BiH
0

Tadić boravio u Mostaru

NINA
Predsjednik FBiH Niko Lozančić danas je u Mostaru razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem o unaprjeđenju ekonomske saradnje FBiH i Srbije te o ustavnim promjenama koje se najavljuju u BiH, javlja NINA.

Lozančić je upoznao Tadića s aktualnom situacijom u Federaciji te izjavio da bi se buduća saradnja između FBiH i Srbije trebala temeljiti na ekonomskoj saradnji.

Tadić je ocijenio da je suglasnost sva tri naroda u BiH princip na kojem država može funkcionirati. “Ustavne promjene koje se najavljuju u BiH moraju sagledavati i ekonomske konzekvence, ali i princip na kojem BiH može funkcionirati, tj. saglasnost sva tri naroda, odnosno oba entiteta, jest princip od kojeg se ne može odustati”, rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije je dodao da je takav stav iznio i visokom međunarodnom predstavniku Paddyju Ashdownom u današnjim razgovorima koji su bili "vrlo prijateljski i vrlo konstruktivni te puni razumijevanja".

Tadić današnjim boravkom u Mostaru, gdje je doputovao iz Banje Luke, okončava trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini koja je organizovana na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine.