BiH
66

Svjetski mediji o spornom zakonu: RS limitira slobodu govora

Klix.ba
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS usvojila je jučer Zakon o javnom redu i miru, a poslanici opozicije nisu bili prisutni u sali prilikom glasanja. Usvajanje ovog zakona osudile su brojne nevladine organizacije, udruženja, novinari, intelektualci, ali i predstavnici OSCE-a, Ambasade SAD-a u BiH, te drugih stranih organizacija.

Osim reakcija unutar zemlje i brojni svjetski mediji pisali su o usvajanju ovog zakona.

Američki ABC prenosi tekst AP-a koji navodi da RS usvajanjem ovog zakona "limitira slobodu govora".

"Ovim zakonom će biti kažnjeni svi oni koji pišu nešto uvredljivo na društvenim mrežama, što su aktivisti u BiH označili kao udar na slobodu govora", piše AP.

Prenesena je i izjava narodnog poslanika PDP-a Branislava Borenovića koji je istakao da donošenjem ovog zakona Republika Srpska može da se preimenuje u Sjevernu Republiku Srpsku, aludirajući tako na diktaturu koja se provodi u Sjevernoj Koreji.

"Aktivisti u BiH se plaše da će vlast moći zaustaviti i bilo kakva pozivanja na proteste na društvenim mrežama", piše AP.

Reuters navodi član zakona prema kojem će oni koji objave nešto na društvenim mrežama, za što se utvrdi da je štetno za javnost, morati platiti kaznu od 800 KM.

"Kritičari zakona ističu da su elektronski i printani mediji u RS-u već pod kontrolom SNSD-a i predsjednika RS Milorada Dodika", piše Reuters.

U Reutersovom tekstu se navodi da u BiH raste zabrinutost zbog pokušaja gušenja slobode govora još od slučaja policijskog pretresa portala Klix.ba krajem decembra.