Asocijacija XY
123

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježen pod motom "Cilj je nula"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Pod motom "Cilj je nula“ Asocijacija XY danas već tradicionalno brojnim aktivnostima u Sarajevu i Banjoj Luci obilježava Svjetski dan AIDS-a.

U obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a zajedno sa Asocijacijom XY kao društveno odgovorne ustanove i kompanije uključili su se JU Apoteke Sarajevo, Cinema City, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj.

Obilježavanje tog datuma počelo je u prostorijama za dobrovoljno savjetovanje i testiranje Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, gdje će dobrovoljno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV obaviti pet do šest zainteresiranih mladih osoba.

"To ujedno označava i početak saradnje Asocijacije XY sa novootvorenim centrom za dobrovoljno savjetovanje i testiranje“, saopćeno je iz te asocijacije.

Naredne aktivnosti se realizuju u saradnji s JU Apoteke Sarajevo na pet lokaliteta: Stari Grad, Centar, Baščaršija, Dobrinja i Importane tržni centar, kao i sarajevskom multipleksu Cinema Cityju gdje su volonteri Asocijacije XY kroz distribuciju informativno-edukativnih materijala, podjelu prezervativa, prigodan program te razgovore s posjetiteljima tih objekata prenijeli afirmativne poruke koje bi trebale doprinijeti destigmatizaciji i smanjenju diskriminacije prema osobama koje žive s HIV-om u BiH a ujedno i utjecati na svijest građana BiH o važnosti prevencije i edukacije o HIV-u.

U Banjoj Luci je Asocijacija XY Svjetski dan AIDS-obilježila u Mercator centru i robnoj kući Boska.

Svjetski dan AIDS-a se obilježava svakog 1. decembra, a započelo je 1988. U tom vremenu u fokusu interesovanja globalne javnosti isticale su se teme kao što su AIDS i porodica, stigma i diskriminacija, žene i AIDS itd.

Ovogodišnji globalni slogan je "Cilj je nula". Nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije.“

Prema posljednjim podacima UNAIDS-a objavljenim u novembru ove godine, procjenjuje se da 34 miliona ljudi širom planete danas živi s HIV-om, broj novoinficiranih osoba HIV-om u 2011. je 2,5 miliona, te naposljetku broj osoba koje su preminule od infekcija koje su uslovljene smanjenim imunitetom (oportunističke infekcije) iznosi 1,7 miliona.

U Bosni i Hercegovini je od 1986. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om, do novembra 2011., registrirano 196 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 116 osoba razvilo AIDS.

Među zaraženim dominiraju osobe muškog spola (79 posto). Heteroseksualni odnos je najučestaliji put prijenosa HIV-a (56 posto), zatim slijede homo/biseksualni odnos (22 posto) i injekciono korištenje droge (11 posto).

UNAIDS je također objavio i informaciju da je procent novoinficiranih HIV-om u 25 zemalja svijeta niži za 50 posto što govori o angažmanu i uspjesima organizacija uključenih u prevenciju HIV-a.