BiH
2

Svjedok na suđenju Mladiću govorio o švercu u humanitarnim konvojima

FENA
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok odbrane je rekao da su humanitarnim konvojima tokom rata dovoženi municija i hrana za Armiju BiH (ABiH) te da su neki od međunarodnih vojnih posmatrača vršili izviđanje položaja srpskih snaga.

Slavko Kralj, nekadašnji oficir za vezu s UNPROFOR-om, kazao je da je tokom rata dobijao izvještaje o švercu i izviđačkim djelatnostima, nakon čega su uvedene strožije kontrole humanitarnih konvoja.

"Procedura je bila da se izvrši pregled; ukoliko se ustanovi da nešto nije u redu, da se nešto šverca ili da nema na spisku, onda se vrši procjena. Ako je municija ili teže stvari, onda se zaustavi cijeli konvoj. Međutim, ako se radi o robi koja nije za vojsku, onda se to privremeno oduzima, a ostatak konvoja se pušta dalje, ili u dogovoru s vođom konvoja, cijeli konvoj se vraća na početnu tačku", rekao je Kralj.

Svjedok je kazao da je lično imao saznanja o konvojima kojima je dostavljeno oružje i municija pripadnicima ABiH.

"Jedne prilike, kada je iz pravca Zagreba došao konvoj, mi smo organizovali malo detaljniju kontrolu, što oni nisu dozvolili, i nakon konsultacije vođe konvoja sa svojim pretpostavljenim, dogovorili smo se da se konvoj vrati nazad za Zagreb. Kasnije smo saznali da je taj isti konvoj prošao prema Bihaću i da je prevozio određenu količinu naoružanja i municije u skrivenom prostoru vozila", rekao je Kralj.

Po njegovom iskazu, Vojska Republike Srpske (VRS) je također imala informacije da je Holandski bataljon UNPROFOR-a davao dijelove svojih zaliha hrane i goriva jedinicama 28. divizije ABiH, koje su bile stacionirane u Srebrenici.

Kralj je svjedočio na suđenju bivšem načelniku Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću, koji je optužen za genocid počinjen u Srebrenici 1995. i u još nekoliko općina 1992., progon Bošnjaka i Hrvata s teritorija pod srpskom kontrolom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladiću je na teret stavljeno i terorisanje građana Sarajeva kroz kampanju artiljerijskih i snajperskih napada, kao i ograničavanjem humanitarne pomoći kako bi bili stvoreni što teži uvjeti za život.

Kralj je također posvjedočio da je VRS, uz humanitarne konvoje, dozvoljavala i medicinske evakuacije civila iz enklava Srebrenica, Goražde i Žepa.

"Odobravane su medicinske evakuacije i one nisu podlijegale onoj proceduri najave od najmanje 48 sati ranije. To je rađeno po potrebi i hitnosti i vršilo se na dva načina: kopnenim putem ili helikopterom", kazao je Kralj.

Odgovarajući na unakrsna pitanja tužioca Petera McCloskeyja, Kralj je rekao da uprkos pomoći koju su humanitarnim konvojima snage UN-a davale ABiH, Glavni štab VRS-a ih nikada nije smatrao neprijateljima.

Na pitanje tužioca da li mu je poznato šta se dešavalo s narodom Srebrenice zbog ograničenja humanitarnih konvoja, Kralj je kazao da nikada nije odlazio u Srebrenicu.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u srijedu, 29. oktobra, javlja BIRN - Justice Report.