Izrazili zabrinutost
76

Svjedoci genocida o jezivoj lopti u Vlasenici: Jasan je to pokušaj zastrašivanja i prijetnje

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Nakon što su nepoznata osoba ili više njih u Vlasenici ostavili isječenu loptu ispred kuće košarkaša Edina Salaharevića, oglasili su se iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Kažu da taj događaj ne može biti tretiran kao slučajnost, već kao jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnje.
Kao što je poznato, prije nekoliko dana ispred nekadašnje porodične kuće mučki ubijenog Edina Salaharevića nađena je isječena lopta. Jezivi čin zatekao je košarkaševog brata Nedima, koji je bio u obilasku kuće u Vlasenici.

Svoju zabrinutost zbog ovog događaja izrazili su članovi Udruženja žrtava i svjedoka genocida, istaknuvši da to ne može biti tretirano kao slučajnost, već kao jasan pokušaj zastrašivanja i prijetnje.

"Nedim Salaharević je nedavno svjedočio pred Sudom Bosne i Hercegovine u postupku protiv osoba optuženih za progon bošnjačkih civila u Vlasenici tokom istog perioda. Ovaj hrabar čin izložio ga je velikim pritiscima i rizicima. Ovaj incident ne samo da je izazvao ozbiljnu zabrinutost u lokalnoj zajednici, već i među svima koji podržavaju pravdu i ljudska prava", kažu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pozvali su nadležne organe da hitno istraže ovaj slučaj i osiguraju sigurnost Nedima Salaharevića.

"Također želimo podsjetiti da pravda mora prevladati u svim slučajevima vezanim za zločine protiv čovječnosti. Pozivamo na punu saradnju sa sudskim organima i na osiguravanje da svi počinioci odgovaraju za svoje postupke. Očekujemo da će lokalne i međunarodne institucije nastaviti pratiti ovu situaciju i pružiti podršku Salahareviću i njegovoj porodici u ovim teškim trenucima", ističu iz udruženja.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida na kraju su zaključili da pravda i mir moraju prevladati nad strahom i nasiljem.