BiH
0

Svinjska gripa stigla i u Mostar

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Djevojci koja se jučer javila na Infektivni odjel Univerzitetske bolnice u Mostaru urađen je brzi test koji je pokazao da je pacijentica zaražena virusom nove gripe tipa A (H1N1), kazao je tokom konferencije za novinare u Mostaru epidemiolog Davor Pehar.

Međutim, Pehar je istaknuo kako će se sa sigurnošću moći konstatirati je li djevojka zaražena virusom nove gripe tipa A tek nakon što budu gotovi svi nalazi koji se rede u Sarajevu i čiji se rezultati očekuju tokom dana.

Po Peharovim riječima, jučer su kod pacijentice urađeni svi potrebni pregledi i na temelju određenih parametara propisana joj je terapija. Djevojka se nalazi na kućnom liječenju. Također, i članovima njene porodice urađeni su brzi testovi koji su potvrdili da oni nisu zaraženi virusom nove gripe tipa A.

Pehar je također kazao kako su mu jutros roditelji oboljele djevojke potvrdili da se ona osjeća dobro.

Govoreći o panici koja se javlja kada se govori o novoj gripa tipa A (H1N1), koja se još naziva i "svinjska gripa", Pehar je istakao kako nema razloga za brigu i da su mediji na neki način predimenzionirali situaciju vezanu uz pojavu nove gripe.

"Svako ko prati događanja vezana uz pojavu nove gripe mogao je uočiti kako je ona slabija od obične gripe koja se javlja svake godine, klinički simptomi su puno slabiji, komplikacije su slabije, a time je i smrtnost manja", naglasio je Pehar.

Inače, 17-godišnja djevojka kojoj je brzi test pokazao kako je zaražena virusom nove gripe tipa A (H1N1) u Mostar je doputovala sa svojom porodicom iz Norveške.