Centar civilne zaštite FBiH
0

Svi vodostaji u Kantonu Sarajevo u opadanju

SRNA
Svi vodostaji na rijekama u Kantonu Sarajevu su u opadanju, saopšteno je iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Voda sa poplavljenog područja u naselju Bojnik u opštini Novi Grad jutros se povukla, te je put do kuća koje su bile poplavljene slobodan, a prohodna je i putna komunikacija Bojnik-Dobroševići.

Stanje na ugroženom području opštine Ilidža se polako stabilizuje, a prema podacima Službe civilne zaštite prikupljenim na terenu došlo je do izlijevanja rijeke Bosne u Semizovcu.

Zbog povećanog vodostaja rijeke Save na teritoriji srednje Posavine, Agencija za vodno područje rijeke Save je sinoć donijela Odluku o proglašenju mjera vanredne odbrane od poplava za poplavno područje srednje Posavine na teritoriji Federacije BiH. 

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, vodostaj rijeke Neretve je trenutno u opadanju i za sada nema opasnosti od poplava. 

U Gabela-polju zbog djelovanja podvodnih voda oko 200 kuća je ugroženo a u nekim kućama voda je već prodrla u podrumske prostorije, navodi se u saopštenju.

U opštini Stolac poplavljeno je 35 hektara zemljišta ispod sela Prenj koje nije naseljeno, a nivo Deranskog jezera povećan je za oko 30 centimetara i otežava saobraćaj na na putnom pravcu Ćore-Derani. 
U opštini Jablanica, u Sovićima u naselju Kraine zbog izlijevanja planinskog potoka, ugroženo je deset kuća. 

U opštini Čapljina 36 profesionalnih vojnih lica je bilo angažovano u toku jučerašnjeg dan,  a za danas se ne očekuje angažovanje Oružanih snaga BiH ukoliko ne dođe do pogoršanja situacije na terenu, navode iz Civilne zaštite.

Na području Zeničko-dobojskog kantona vodostaj rijeka ima tendenciju opadanja.  Na području opštine Zenica došlo je do znatnog povlačenja vodostaja rijeke Bosne, a u samom gradu Zenici, voda se u potpunosti povukla u svoje korito sa poplavljenih područja. 

Na području opštine Žepče, stanje na poplavljenim područjima u naselju Prijeko, kao i u samom gradu se normalizuje. 

Na području opštine Kakanj stanje se normalizuje, a na području opštine Visoko, stanje se u proteklom periodu u potpunosti normalizovalo. 

U opštini Maglaj, stanje se normalizuje,a vrši se sanacija na poplavljenim područjima. 
U Srednjebosanskom kantonu, na području opštine Uskoplje stanje vodostaja je u intenzivnom opadanju i voda se povlači iz poplavljenih područja. 

Poplavljeno je 100 objekata na području opštine i desetine hektara poljoprivrednog zemljišta. Izvršena je evakuacija pet porodica, stanje na terenu se prati, a ekipe su na terenu i vrši se sanacija lokalnih puteva. 

U opštini Jajce, nivo rijeka Vrbas i Plive su fazi opadanja. U opštini Kiseljak, vodostaj rijeke Fojnice i Lepenice kao i pritoka  još je povišen, ali nema opasnosti od njihovog izlijevanja iz korita. 

U opštini Vitez, vodotok rijeke Lašve je preko kritične tačke, dok su Bila i Krušćica u granicama.