BiH
0

Svi sveti u Tuzli: Mnogobrojni vjernici pohodili groblje Borić

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Katolički vjernici širom svijeta danas obilježavaju svetkovinu Svi sveti. Na katoličkom groblju Borić u Tuzli danas je održana sveta misa, a za pokojnike su upaljene svijeće i položeno cvijeće.

Mnogobrojni vjernici su od jutarnjih sati išli ka Boriću, gdje su još jednom odali počast i pomolili se za svoje najmilije, a mnogi su u Tuzlu stigli iz udaljenih mjesta i drugih zemalja.

"Ovaj dan je poseban za mene. Sjetim se mojih najdražih i pomolim se za njihove duše. I sutra ću biti ovdje na Dušni dan", rekao nam je jedan od vjernika.

Na svetoj misi je vjernicima poručeno kako se nalaze na mjestu opomene, Božije opomene, te da je svetkovina Svi sveti povezana sa sutrašnjim Dušnim danom.

“Postavlja nam se pitanje ko spada među svete? Sveti nisu samo oni čija se imena i prezimena nalaze na našim kalendarima. Sveti su svi oni koji žive na Zemlji po Božijim zakonima”, poručeno je na svetoj misi.

Svetkovina Svi sveti se obilježava od IV stoljeća, ali je tek 835. godine papa Grgur IV odredio da se u cijeloj Katoličkoj crkvi obilježava u spomen na sve svete mučenike.

Već sutra katolički vjernici će obilježiti Dušni dan, a u Tuzli se tradicionalno polažu vijenci i cvijeće na spomen-obilježje pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u naselju Husino.