BiH
238

Svetlana Cenić: Popis je urađen samo da se pokaže koliko koga ima i kako da se podijeli vlast

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić za Klix.ba je kratko prokomentarisala današnju objavu rezultata popisa stanovništva u BiH, kazavši kako se nije ni trebalo ići u popis stanovništva bez unaprijed jasno utvrđene metodologije za obradu podataka.

"Ja ne znam gdje se to radi popis stanovništva, a da prije toga nije utvrđena metodologija popisa i obrade podataka. Ja želim tu priču vratiti na početak, da se utvrdi ko je kriv za to", kazala je Cenić.

Dodala je kako je apsurdno danas pregovarati o metodologiji za obradu podataka popisa, kao da 2012. godine ništa nije dogovoreno.

"Ovdje se priča svela na to koga će biti više, u smislu podjele vlasti, kao što je to bilo 1991. godine. To samo potvrđuje kako se ovome pristupilo neozbiljno, jer koliko znam popis su vršili entitetski zavodi za statistiku", ističe Cenić.

Današnji rezultati pokazali su i stvarno stanje kada je riječ o etničkoj podjeli po entitetima. Tako je popis pokazao da u FBiH živi 70,4 posto Bošnjaka, dok Hrvata ima 22,4 posto. Broj Srba koji trenutno žive u FBiH iznosi 3,6 posto.

S druge strane, u RS-u živi 81 posto Srba, 2,41 posto Hrvata i 13,99 posto Bošnjaka.

"Čitav popis je urađen isključivo da se prebroji koliko koga ima i kako će se na osnovu toga podijeliti vlast. Međutim, oni koji na to računaju zaboravljaju da im se sutra od Brčkog do Bihaća može desiti nova Sjeverna Irska, a u Hercegovini nova Škotska", zaključila je Cenić.