BiH
78

Svetlana Broz: Građani u BiH ne mogu tražiti ostavku Vlade u tehničkom mandatu

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Family centru "Ekran" večeras je održano predavanje unuke doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Svetlane Broz koja je prisutne Zeničane upoznala sa definicijom građanske hrabrosti, te na koji način mogu pokazati svoju građansku hrabrost.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Kino sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a predavanju su prisustvovali i Melisa Kapić, profesorica koja je dobila otkaz jer se pobunila protiv sistema "dvije škole pod jednim krovom", ali je za svoj potez dobila Nagradu "Duško Kondor". U ulozi gosta bio je i član Udruženja REaktiv, koje je organizovalo večerašnju tribinu, Zlatko Sofović - učesnik prošlogodišnje škole građanske hrabrosti.

Kapić i Sofović su pričali o svojim iskustvima u radu i pohađanju škole građanske hrabrosti, nakon čega je prikazan dokumentarni film u kojemu je predstavljena priča Melise Kapić. Njen potez su pohvalili mnogi, a među njima i ministar obrazovanja FBIH, Damir Mašić, koji je u filmu kazao kako bi se velike promjene napravile kada bi postojalo još deset Melisa koje bi uradile pravu stvar. Nakon filma, riječ je dobila i Svetlana Broz, koja je kazala da je film dokaz da i mlad čovjek može zaslužiti nagradu koja je prestižna ne samo na Balkanu već i u svijetu.

"Da bi mlad čovjek zaslužio nagradu 'Duško Kondor' mora biti budan i suprostaviti se, imati građansku hrabrost. Ja uvijek kažem na svakom početku predavanja da je to hrabrost pojedinca ili grupe da se suprostave grupi ili pojedincu koji iskorištavaju svoj položaj i identitet te pritom krše zakone pojedinca ili grupa. Međutim, odmah poslije toga postavlja se pitanje da li u BiH imamo razloga da manifestujemo građansku hrabrost?", kazala je Broz, nakon čega su riječ dobili Zeničani.

Prisutni su ispričali svoje lične probleme o otkazima na poslu, a posebnu raspravu pokrenuli su svakodnevni protesti nezadovoljnih građana, na što je Broz odgovorila pričom protesta iz Čilea.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Mladi ljudi u Čileu su uspjeli nakon tri mjeseca da ispune svoja tri zahtjeva. Tražili su smjenu ministra obrazovanja, policije i ekonomskih pitanja i uspjeli su mirnim protestima. Predsjednica ih je smjenila zbog kontinuiranog pritiska ljudi, koji su promijenili svoju budućnost. Naravno, podržavali su ih i roditelji i oni su jedan primjer građanske hraborsti. Nisu dozvoljavali provokatorima da ih izrevoltiraju, nisu prevrnuli niti jedno auto. Ono što je važno jeste da vidimo ljude koji žele nanijeti nemir na protestima, te da ih spriječimo, jer to je hrabrost unutar grupe koja ima svoj zajednički interes", kazala je Broz.

Ona je još dodala da je jedan od većih problema današnjih demonstranata i demonstracija nepoznavanje stanja u državi, navodeći primjer gdje plenumi građana traže ostavku Federalne vlade koja se nalazi u tehničkom mandatu od 2013. godine.

"Mnogi plenumi i danas traže da Federalna vlada da ostavku, a ona je u februaru 2013. godine izgubila mandat, jer nije dobila povjerenje Federalnog parlamenta. Oni su u tehničkom mandatu i mi nemamo pojma šta radimo. Mi često nemamo pojma za šta se zalažemo i to je problem koji treba rješavati. Ja sam namjerno pričala priču o Čileu, a zamislite da su i oni iznijeli 30 zahtjeva, jer je to prestrašno, ko će vam to sve ispoštovati? Svi ti vladari i moćnici znaju da nijedan neće biti realizovan, ali da ste istakli jedan i bili uporni nedjeljama i mjesecima, vi biste ga realizovali. Ne možete tražiti smjenu Vlade koja je izgubila mandat prije godinu dana. Zahtjev mora biti realan i mora pstojati jedan ili dva zahtjeva, a ne trideset. Oni koji zahtjevaju moraju biti uporni i složni u tome što traže, inače od toga ništa", kazala je Broz u svome obraćanju.

Predsjednik Udruženja REaktiv, Aldin Alić, je kazao da je veliko zadovoljstvo bilo ugostiti Svetlanu Broz pred zeničkom publikom.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"REaktiv je zaista, kada smo dobili priliku, ponosan na to da smo imali ovu večer i da smo je realizirali. Mi smo uradili niz akcija gdje je trebala biti građanska hrabrost, ali o tome nismo znali ništa. Međutim, imali smo srce i želju i uz večerašnje predavanje vjerujem da ćemo se okoristiti onim što nam je naša uvažena gošća Svetlana Broz kazala", kazao je Alić.

Večerašnje interaktivno predavanje organizovalo je Omladinsko udruženje REaktiv iz Zenice u saradnji sa NVO "Gariwo" iz Sarajeva. Svim prisutnima je nakon predavanja na poklon podijeljena knjiga eseja o građanskoj hrabrosti "Imam petlju", koju je priredila Svetlana Broz, kao i brošure o laureatima nagrade "Duško Kondor" za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti, sa CD-om sa pjesmom "Imam petlju" koja predstavlja odu građanskoj hrabrosti.